Van itt olyan, aki tanult sakkozni?
Kellene egy kis segítség. Tudok sakkozni, néhány éves koromban megtanítottak szüleim, meg nagyapámmal is mindig játszottunk. Óvodában is egész nap ment a sakk anno. De ez iskolában már nem folytatódott, mert ott már senki nem tudott játszani, faterommal meg nagyapámmal is egyre ritkábban toltuk. Aztán évekig kb évente egyszer játszottam átlagosan összesen. Most megnéztem a vezércsel című sorozatot, és elkezdett érdekelni, hogy komolyabban meg szeretném tanulni. Tudjam a négyzetek neveit, és mondjuk tudjak legalább pár lépésig fejben gondolkodni. Szóval elkezdtem utánaolvasni a dolgoknak, de nem teljesen értem a jelöléseket. Szóval itt van wikiről kimásolva ez a szöveg.
"A vezércsel egy nem valódi csel - mivel sötét nem tudja megtartani a gyalogelőnyt pl. 1.d4 d5 2.c4 dxc4 3.e3 b5? (Sötét megpróbálja megvédeni a gyalogot, de inkább fejlődnie kellene 3...e5! lépéssel) 4.a4 c6? 5.axb5 cxb5?? 6.Qf3! világos döntő előnyével."
Feltételezem a D4 előtt az egyes az azt jelöli, hogy első lépés. De például a második lépésben, az x mit jelent? Utána a zárójelben a 3...e5 mit jelent? Ötödik lépésnél az axb5 mit takar? Mit jelent az x? Hatodik lépésben mit jelent a Q? Etc etc. Szóval van akár angolul, akár magyarul valami hely, ahol ezek a rövidítések és jelölések fel vannak sorolva? Először ezeket kellene megtanulnom. Emellett valami könyvet tudtok ajánlani kezdőknek? Köszönöm a segítséget
Húh haver nekem ez nagyon kínai...
Én még a lépéseket tanulom csak..
De segíthetnél...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!