Tényleg egészségtelen a kókusz olaj?
Fogyás szempontjából mindegy.
Az egészségi szempontot meg még "gyúrják" a kutatók. Először úgy tűnt, hogy minden zsír gáz, és együnk minél kevesebbet. Aztán kiderült, hogy ha a zsírt gyors felszívódású szénhidráttal helyettesítjük, csak rosszabb lesz. A mesterséges transzzsírok nagyjából egyedül a "tuti rossz" szereplők, de ezeket azóta betiltották (van természetes transzzsír is, azokkal nincs gond). Egy időben azt gondolták, hogy minden telített zsír rossz, együnk telítetlent. A telítetlen tényleg jó, de most már tudjuk, hogy a különféle telítetteket sem lehet egy kalap alá venni, és az sem segít, ha rossz minőségű szénhidráttal helyettesítjük őket. Cserébe a telítetlen könnyebben avasodik. De valamennyi telítetlenre mindenképp szükségünk van, sőt ezek közül az omega 6 és omega 3 típusokra, amik ráadásul egymás felszívódását is befolyásolják.
A kókuszolajban nagyrészt telített zsírsavak vannak. Ezeknek előnye, hogy hevítéskor nem sérülnek meg olyan könnyen, mint a telítetlenek. Az extraszűz olívaolvajat nem szabad hevíteni, mert vannak benne kis rosttöredékek, amik ettől elszenesednek és rákkeltőek lesznek. Nem extraszűz olívaolajat pedig a legtöbb helyen nem kapni nálunk.
Szóval szerintem ne idegeskedj emiatt. Nincs semmilyen tudományos bizonyíték arra, hogy a kókuszolajtól bajod lesz. Nyugodtan használd fel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!