Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » A viharban elveszett-megtalált...

A viharban elveszett-megtalált rendszámtáblákat miért nem lehet mutatni?

Figyelt kérdés

(A híradóban volt h bevitték a boltba akinek elveszett, leesett a viharban.)

Vajon ezt is a személyiségi jogokkal indokolják? Holott nem adták meg se a pontos helyét, se a tulajdonosról nem esett szó, tehát nincs kivel kapcsolatba hozni mint adatot.

Szerintem ilyen esetben nyugodtan lehetett volna mutatni, szerintem aki elhagyta még meg is köszönte volna ha segítenek megtalálni (ha még aktuális).

Ennyire cenzúrázni kell manapság már még egy ilyet is?

2019. jún. 17. 18:33
 1/6 anonim ***** válasza:
86%

A Ptk. védi a személyes adatokhoz kapcsolódó jogokat, egy másik törvény szerint személyes adat az érintettre vonatkozó bármilyen információ.

Mi következik az előbbi bekezdésből? Az, hogy indokolt lehet a rendszámtábla nem mutatása. (Tehát valóban a személyiségi jogok miatt takarhatták el.)

2019. jún. 17. 19:38
 2/6 A kérdező kommentje:

Értem, ugyanakkor viszont az ügyfélkapun (JSZP-n) magáról az autókról is érhetőek el képek rendszám alapján rákeresve. Bármilyen autóról.

Akkor az mivel magyarázható jogilag/törvényileg, hogy az meg közzé van téve, teljesen legálisan?

Amúgy köszi.

2019. jún. 17. 20:51
 3/6 Alex Fly ***** válasza:
100%
@1: a rendszámtáblán szereplő adatok egyrészt nyilvánosak, hiszen közterületen jól láthatónak kell lennie. Másrészt egy járműnek nehezen lehetnének személyiségi jogai, amit meg lehetne sérteni egy amúgy is nyilvános adat nyilvánosságra hozásával...
2019. jún. 17. 22:26
 4/6 anonim ***** válasza:

Mért ne lehetne? Most azt hogy nem lehet abból vontad le, hogy nem mutatták?

Ez pont az a fajta hibás gondolkodás mint mikor egyik ismerősöm vitatkozott, hogy egy bizonyos útszakaszon lehet menni 80-al, holott én jól tudom hogy ott 60 a megengedett és azzal próbálta igazolni, hogy ő már többször ment végig 80-al és nem bírságolták. :D

2019. jún. 17. 22:44
 5/6 anonim ***** válasza:
Miért ne lehetne?
2019. jún. 17. 22:49
 6/6 anonim ***** válasza:
Valószínűleg csak elvi kerdes miatt takarták ki, hogy ne lehessen még véletlenül sem visszaélni az adattal. Aki tudja hogy elhagyta, felhívja szépen a stúdiót, utana bemegy, megnézik a papírjait, adatokat es elmondják melyik az a bolt és mi a rendszám. Ő elmegy és felveszi. Nem nehéz, és olcsóbb megoldás mint egy új rendszámtábla.
2019. jún. 22. 11:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!