Ez mit jelent? Vis maior
Adott egy elektronikai termék amit vásárlás után 3 hónappal visszavittem az üzletbe. A papíron amit kaptam a termék leadásakor ez szerepel:"vis major esetén a szerviz által vállalt teljesítési határidő meghosszabbodik a vis major eseményei időttartamával. Hatvan (60) napot meghaladó vis major esetén a szerviz jogosult az egyedi szerződést azonnali hatállyal felmondani. "
Ez konkrétan mit jelent? Mi történik ha letelik a 60 nap?
55 napja van náluk
Ha elháríthatatlan külső erő (például kitör egy forradalom) következtében nem tud tevékenykedni a szerviz, akkor a teljesítési határidő meghosszabodik a vis maior esemény időtartamával. Ha a vis maior esemény több mint hatvan napig tart, a jótállás felmondható.
Csak ezzel az a baj, hogy ha a jótállásról szóló kormányrendelet hatálya alá tartozik a megvett áru, akkor nem felmondható a jótállási viszony. Arról nem is beszélve, hogy a törvény szerint két év a kellékszavatossági idő, ezalatt lehet kijavítást kérni.
Vis major minden olyan esemény ami a cég hatáskörén kívül okozza azt, hogy a munkát nem tudják időre befejezni. Mondjuk egy leszakadt felsővezeték miatt egy hétig nincs áram a szervizben, akkor ennyi idővel később lesznek készen. Vagy ha a szerelőt elüti egy autó és kórházba kerül, akkor sem képesek időben megcsinálni.
A 60 nap amúgy szerintem munkanapot jelent - vagyis kérdezz ennek is utána, hogy ez két hónap avgy három a valóságban.
Egyébként ajánlatos őket mostantól felhívogatni naponta, hogy érezzék a törődést és kicsit szaporábban dolgozzanak, mert idegesíti őket, hogy állandóan telefonálsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!