Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Milyen jogok vonatkoznak...

Milyen jogok vonatkoznak arra, ha én valakit vagy valamit kritizálok?

Figyelt kérdés
Tegyük fel csinálok egy facebook vagy másmilyen oldalt ahol teljesen anonim módon kritikákat vagy tapasztalat által írok, mondjuk éttermekről pozitív vagy negatív kritikát. Az adott étterem tulajdonosa, ha tudomást szerez arról, hogy én akár pozitív akár negatív kritikát fogalmazok meg az ő tulajdonáról, akkor "jogosan" feljelenthet-e? Itt most én pontosan a hitelrontásra gondolok (pl egy negatív kritikánál leírom, de mondjuk más módon (kép használatával) nem bizonyítom a kritikámat). Vagy milyen más jogi következmény lehet ebből? Vagy egyáltalán maga a kritizálásra milyen szabályok vonatkoznak? - Ehhez is kell valami engedély?
2019. jún. 7. 12:09
 1/2 anonim ***** válasza:

Az Alaptörvény VI. cikkében azt olvashatjuk, hogy a véleménynyilvánítás szabadsága nem járhat mások magán-, családi életének otthonának sérelmével. Amit Ön szeretne, az csak áttételesen sérti az étterem tulajdonosának magánéletét, ezért szerintem nem perelhető.

Szerintem kártérítést sem kérhet a rossz színben feltüntetett étteremtulajdonos Öntől, ha Ön a tervezett tevékenységét elkezdi, mert a kártérítéshez szükséges, hogy a kár jogellenes legyen, s Ön nem tesz semmi jogelleneset, ha a véleményét leírja.

Ugyanakkor én biztos hogy az Ön helyében valami nyugalmasabb elfoglaltságot választanék, nem haragítanám magamra a gazdag és befolyásos étteremtulajdonosok hadát.

2019. jún. 7. 13:26
 2/2 anonim ***** válasza:

Hát az attól függ. Ha egy magánszemélyt úgy kritizálsz vagy esetleg olyan dolgokat állítassz, amelyek nem igazak (étteremben szemben is) és ez okot ad arra, hogy másokban bizalmatlanság legyen azzal szemben, akiről hazudtál akkor te elkövetted a rágalmazás tettét, tehát magánindítványban büntető eljárás elé kerülhetsz, és ha ezzel még pénzügyi kárt is okoztál és bizonyítható akkor polgári peres úton kártérítésre is mehetnek ellened.

Szóval inkább ne csináld, ha ezt tervezed. Már csak azért se, mert ez emberileg elég helytelen viselkedés

2019. jún. 8. 08:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!