Hol (pontosan melyik törvényben) tudom megnézni a házasságra vonatkozó jogokat, kötelességeket? (lent)
Pontosabban a bejegyzett élttársi kapcsolatra. A 2009. évi XXIX törvény felsorol néhány kivételt (pl. névviselés, örökbefogadás, in vitro fertilizációban való részvétel), melyektől eltekintve ugyanazok a szabályok, jogok, kötelességek érvényesek rájuk, mint a házaspárokra. Ezeket melyik törvényben találom meg pontosan?
Előre is köszönöm!
Igen, azért íram pl-t, mert BÉK-t csak nagykorúak létesíthetnek, míg szülői engedéllyel házasságot 14-18 évesek. Illetve előbbit csak azonos neműek, utóbbit csak ellentétes neműek.
Tehát a 2009-es 29-es tv a BÉK-ről szól külön, a többit pedig a 21. tv írja le?
Ment a zöld.
Nem, csak elírtam, lemaradt az "X"
Köszi, ezt megtaláltam (írtam is a kérdésben).
Ez a törvény kiemeli a különbségeket, de a legtöbb jogra azt írja, hogy minden másban az vonatkozik a bejegyzett élettársakra, ami a házastársakra. Engem az érdekelne, hogy azokat a jogokat és kötelességeket hol találom meg, ami a házastársakra vonatkozik. Pl öröklés, kórházban látogatáshoz való jog stb stb
"míg szülői engedéllyel házasságot 14-18 évesek"
Valójában Gyámhatósági engedéllyel 16 év feletti kiskorúak, s ezt csak ritkán adják meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!