Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Tulajdonos halálával megmarad...

Tulajdonos halálával megmarad a haszonélvezeti jog?

Figyelt kérdés

Van egy ingatlan 50%-a az enyém 50%-a a testvéremé.

Nekem sok tartozásom van ezért az én 50% at valakire ráíratnám én halálomig haszonélvező lennék. De gondolva a jövőre mi van akkor ha a tulajdonos meghal? nekem megmarad a haszonélvezeti jogom?

Előre is köszi a választ.

2019. máj. 30. 10:09
 1/5 anonim ***** válasza:
100%
Ha nem kerül vissza hozzád a tulajdonjog, akkor megmarad.
2019. máj. 30. 10:17
 2/5 anonim ***** válasza:

A haszonélvezeti jog az ingatlanra van terhelve, nem a tulajdonosra, így akárki örökli, haszonélvezeti joggal terhelve örökli. DE az ingatlan piaci értéke éppen emiatt nagyon alacsony. Az értékét az is nagyon csökkenti, hogy a testvéreddel közös. Esetleg próbáld meg neki eladni, attól a te jogaid egyáltalán nem csorbulnak, viszont ha te meghalsz, akkor ő sokkal jobban jár.

Csak olyan, hogy átírás nem nagyon van, ráadásul vagyonmentésnek minősülhet, ami bűncselekmény is lehet akár.

Nyilván kérdés, hogy osztatlan közös tulajdon, vagy osztott. A tesódnak elővásárlási joga van. Én nyomott áron eladnám a tesómnak haszonélvezettel terhelve, így kisebb az adó is, és valahogy okosban még megállapodnék. A tartozással kapcsolatosan lehet, hogy igyekeznék új megállapodást kötni, és ha lehet, törleszteni. Nem tudom, hogy milyen helyzetben vagy, ill. milyen a jövőképed, soha többé nem szeretnél ingatlant, okés-e, ha a fizetésedből vonják le örökké a lehetséges maximumot, akarsz-e gyerekeket, mit akarsz rájuk hagyni...

2019. máj. 30. 12:01
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

"Nekem sok tartozásom van ezért az én 50% at valakire ráíratnám én halálomig haszonélvező lennék." csakszólok:

6:120. § [Fedezetelvonó szerződés]

(1) Az a szerződés, amellyel harmadik személy igényének kielégítési alapját részben vagy egészben elvonták, e harmadik személy irányában hatálytalan, ha a szerző fél rosszhiszemű volt, vagy rá nézve a szerződésből ingyenes előny származott.

(2) Ha valaki a fedezetelvonó szerződést hozzátartozójával vagy olyan jogi személlyel köti, amelyben többségi befolyással rendelkezik, továbbá ha jogi személy a tagjával vagy vezető tisztségviselőjével, vagy annak hozzátartozójával köt ilyen szerződést, a rosszhiszeműséget és az ingyenességet vélelmezni kell. Ugyancsak vélelmezni kell a rosszhiszeműséget és az ingyenességet azonos természetes vagy jogi személy befolyása alatt működő jogi személyek egymás közötti szerződéskötése esetén, akkor is, ha közvetlen vagy közvetett többségi befolyás nem áll fenn.

(3) A harmadik személy kérelmére a szerző fél a megszerzett vagyontárgyból való kielégítést és a vagyontárgyra vezetett végrehajtást tűrni köteles.

(4) Ha a szerző fél a fedezetelvonó szerződéssel megszerzett vagyontárgyat rosszhiszeműen átruházta vagy attól rosszhiszeműen elesett, a harmadik személlyel szemben a megszerzett vagyontárgy értékéig helytállni köteles.

(5) A fedezetelvonó szerződés szabályait kell alkalmazni akkor is, ha az előny nem a szerződési jognyilatkozatot tevő személynél jelentkezik.

2019. máj. 30. 19:58
 4/5 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm a válaszokat. Ügyvéddel és a végrehajtóval sikerült megállapodnunk.
2019. jún. 16. 16:29
 5/5 anonim ***** válasza:
Örülök a helyzeted megnyugtató alakulásának.
2019. jún. 17. 22:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!