Haszonélvezeti jog:tulajdonjog?
Van egy 12.000.000 ft értékű ingatlanom fele-fele tulajdonjoggal a tesómmal.Szűleim haszonélvezeti joggal rendelkeznek a lakás felett.
El szeretnénk adni de nem tudom hogy pontosan mennyi is járna a haszonélvezetért.
Lehet hogy nem fogalmaztam pontosan
A lakást eladjuk egy idegen személynek így sem mi sem a haszonélvezők-szüleim-nem fognak ott lakni
a szüleid beleegyezése nélkül csak haszonélvezettel terhelten adhatod el. tehát ők benne maradhatnak az ingatlanban életük végéig.
ha lemondanak a haszonélvezeti jogukról, akkor lehet tehermentesen értékesíteni az ingatlant. Hogy ezt minek a fejében teszik, az megállapodás kérdése.
A haszonélvezet értékét - elég pontosan kiszámolhatóan - az Illetéktörvény tartalmazza.
A haszonélvezettel terhelt ingatlan 1/20 értékét kell megszorozni egy számmal, attól függően, hogy hány éves a haszonélvező. (ennek az a logikája, hogy az idősebb haszonélvező után rövidebb a kötelezettség, tehát kisebb a teher).
Mivel itt két haszonélvező is van, mindkettőre külön-külön kell kiszámítani a haszonélvezet értékét, hiszen egymást követik rangsorban.
Az Itv.-t javaslom tanulmányozra, fejből úgy emlékszem, talán 72.§.
egy ügyvéd
A haszonélvezeti joggal én is tisztában vagyok.
Az ő belelegyezésűkkel adnánk el a alkást csak nem tudjuk mennyit ér a haszonélvezet.
Magyarul arra lennék kiváncsi kinek -mennyi jár
Magyarán a haszonélvezet megszűnik az adásvétellel egyidejűleg. Ezt szeretné kérdező mondani.
Illetéktörvény - ott megtalálsz mindent.
egy jogász.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!