Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Tűzgyújtási tilalom belterületen?

Tűzgyújtási tilalom belterületen?

Figyelt kérdés

Budapest belterületén a saját ingatlanom kertjében szombat délután tüzet raktam. A szomszéd bar nem szólt, feljelentést emlegetett.

Ha szalonna sütőben raktam a tüzet hivatkozhatok arra hogy szalonnát sutottem? Kitettem a bográcsot is hogy hihetobb legyen. Es nem avart égettem hanem gallyaikat. A törvény erre nem terjed ki, a kerületnek nincsen külön rendelete így az altalanos érvényű szabályok vannak életben. Ha nem jöttek most ki a tűzoltók, a szomszéd hogyan bizonyítja ha feljelentést tesz ellenem?

2019. márc. 30. 16:26
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Ezt általában önkormányzati szinten szabályozzák. Budapesten általában a zöldhulladékot el kell szállíttatni, elégetni nem lehet. Büntetés feljelentés és bizonyítás után lehetséges, sok mellékkörülmény befolyásolja. Például a személyek hozzáállása is.

(A tűzoltók nem jönnek ki - ha nem ég a környék - viszont kaphatsz egy meghallgatási felszólítást. A szomszéd videóra is vehette)

2019. márc. 30. 16:33
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

A tűzgyújtási tilalom nem a kertedre vonatkozik, hanem az erdőkre, mezőkre, közterületekre, a szárazság miatt.

Tilalomkor is égethetsz a saját kertedben, a megadott napokon. Ha nincs szabályozva, akkor bármikor.

Pont tegnap égettem az udvaron, miközben szólt a rádió és mondta a tilalmat. Azonnal letelefonáltam az önkormányzatba, ahol azt mondták, amit leírtam. Ha kétségeid vannak, te is rákérdezhetsz, de egy kert locsolva van, nem olyan mint egy erdő, ahol terjed égbe-világba.

A szalonna sütés meg végképp nem tiltott, a szomszédod menjen a fenébe!

2019. márc. 30. 17:07
 3/4 Koplárovics Béci ***** válasza:
73%

A szomszédodnak mutasd meg ezt a linket:

[link]

És emeld ki neki ezt a mondatot:

"A tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében."

Szóval ha nem estek egy erdő vagy fásítás 200m-es körzetébe, akkor nyugodtan süthetsz szalonnát a kertben.

2019. márc. 30. 17:15
 4/4 anonim ***** válasza:
0%

Az adott önkormányzatnál szokott szabályozva lenni, hogy mikor szabad a kertes házakban avart vagy kerti hulladékot égetni. Ha ott nincs rá szabályozás, akkor bármikor lehet.

De azt ne hidd el a többieknek, hogy ezt te is bármikor megteheted, mert rengeteg önkormányzatnál már van rá szabályozás - pont amiatt, hogy a helyiek nem szeretik ha a kiteregetett ruhák füst szagúak lesznek mert valamelyik környékbelinek éppen égetni támadt kedve a kerti hulladékát. Nézz utána a saját önkormányzatodnál, ha van rá szabály és éppen most tilos kerti hulladékot égetned, akkor ezért feljelenthetnek akkor is ha nincsen tűzgyújtási tilalom országosan. A kettő nem függ össze.

Nálunk havonta 1 hétvégén - méghozzá megszabottan AZ egyik bizonyos hétvégén szabad csak égetni. Bográcsozásra ez természetesen nem vonatkozik.

Viszont ezzel párhuzamosan vagy kell hogy legyen olyan gyüjtőhely, ahová kivihetik a kerti zöldhulladékot a kerttulajdonosok, vagy komposztálókat adtak, netán elviszik hetente amit összekötve kitesznek a ház elé. Nálunk mindhárom van, így joggal kérhetik hogy ne égessék el a tulajdonosok a kerti hulladékot.

2019. márc. 31. 10:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!