Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ha az utcán valaki rámtámad,...

Ha az utcán valaki rámtámad, és én szembespriccelem citromsavval, akkor engem vád alá helyeznek?

Figyelt kérdés
Mondjuk, hogy esetleg meg is vakul tőle, részlegesen vagy teljesen.
2019. márc. 5. 19:42
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
A citromsavtól nem fog szerintem.
2019. márc. 5. 19:45
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
Mármint megvakulni. Viszont a gatyája tele lesz, mert azt fogja hinni hogy sósav.
2019. márc. 5. 19:46
 3/8 anonim ***** válasza:
60%
Vigyázz ! Ha 10%-osnál töményebb, az aránytalan védekezés és már lecsuknak érte.
2019. márc. 5. 19:49
 4/8 A kérdező kommentje:
1: Tudtommal meg lehet, ha nem mossák ki rögtön, de legalábbis látáskárosodás.
2019. márc. 5. 20:32
 5/8 A kérdező kommentje:
Amúgy a boltokban kapható kis műanyag citromleves üvegcsékre gondolok, amit ha megnyomsz, spriccel.
2019. márc. 5. 20:34
 6/8 anonim ***** válasza:
Dehogy helyezhetnek. Arányosság követelménye nincs, ha a jogtalan támadás ellen az illető védekezik, az szinte minden esetben büntethetőséget kizáró ok lesz. A támadó viseli a védekezési cselekmény következményeit, ha egy megtermett férfi megpróbál rátámadni egy ránézésre törékenyebb nőre, de elnézi, mert a megtámadott amúgy profi karatés, akkor nehogymár a nőt elővegyék, mert adott esetben helybenhagyta azt a szemétládát, amelyik épp megtámadta. Szintúgy, ha amúgy nem kbkve használatával történik a védekezés (közbiztonságra különösen veszélyes eszköz), márpedig a bolti citromlé nem az, akkor nincs semmilyen jogtalan védekezés
2019. márc. 5. 23:42
 7/8 anonim ***** válasza:

Mondjuk, eléggé jól kell céloznod ahhoz, hogy a szemébe menjen, mert ha csak az arcára megy, akkor annyit érez csak, hogy kicsit savanyú, vagy annyit se.

Ha viszont arra játszol, hogy valakit önvédelemre hivatkozva spriccelsz szembe, szerintem nehéz dolog lesz bizonyítani éppen ezért, hogy jogos önvédelemről van szó, és ha ennek tényét nem sikerül bizonyítani, akkor bizony megszívod.

2019. márc. 7. 21:33
 8/8 anonim ***** válasza:
Nem. Jogos védelmi helyzet (jogellenességet kizáró ok). Az elhárító cselekménynek nyilván szükségesnek és arányosnak kell tennie, az utóbbi szerintem inkább mérlegelés kérdése. Előfordul, hogy valaki mégis túllépi a szükséges mértéket ijedtségből vagy menthető felindulásból, de az sem büntethető.
2019. márc. 8. 22:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!