Ki örökli a házamat törvény szerint szerint?
Feleségem tavaly elhunyt, nincs már nekem se, és a feleslgemnek se volt már élő testvére, gyerekünk nem volt, a testvéremnek és a feleségem testvérének viszont vannak gyerekei. A feleségem unokaöccse nem látogatott minket soha, még az utolsó stádiumában se látogatta meg a nagynyényjét. A testvérem fia viszont nagyon sokat segített nekünk, és a mai napig ő az egyetlen, aki mellettem van, és mindenben számíthatok rá.
A feleségem testvérének a fia örökölhet, vagy ha meghalok, akkor már csak az én testvérem fia örököl? Ugye már az én nevemen van minden, így én úgy gondolom, hogy a testvérem fia lehet az egyetlen örökös. Jól gondolom, vagy egy végrendelettel azért biztosítsam ezt be? Nem szeretném, hogy a feleségem családja is örököljön egyetlen szeget is. 82 éves vagyok, úgyhogy túl sok nincs már hátra nekem se, de ez nem hagy nyugodni.
Szerintem azzal mész biztosra, ha csinálsz végrendeletet.
Egyébként tudtommal a leközelebbi hozzátartozó lenne az örökös.
Írj egy végrendeletet és írasd rá testvéred fiára, ha egyedül rá számíthatsz úgy gondolom megérdemli s Ő érdemli meg egyedül! Előtte persze nem árt megkérdezni, hogy egyáltalán igényt tart-e rá, mert ez nem evidens.
Nálam sem lesz más örökös, úgyhogy én is ugyanúgy unokaöcsémre fogom íratni!
Ha jól értelmeztem, akkor ha a feleségem testvére és szülei nem élnek már, akkor én vagyok (ahogy lettem is) az egyedüli örökös, és innentől kizárolag az én vérszerinti rokonom, tehát az elhunyt testvérem fia örököl mindent, mivel ő az egyetlen vérszerinti rokonom.
Én már megbeszéltem ezt vele, elfogadja. A banknál már nyilatkoztam, hogy minden megtakarításom az övé legyen, mivel majd ő fog gondoskodni rólam, ha már magatehetetlen leszek, és neki kell eltemettetni is, ha eljön az idő.
Köszönöm a válaszokat!
Kérdező: teljesen jól érted.
Kizárólag a te vér szerinti rokonod örökölhet, a feleséged rokonságának semmi köze nem lehet a hagyatékodhoz.
A kiszemelt személyen kívül csak olyan örökölhetne, aki azonos v. nála közelebbi rokonsági fokban áll veled. De ilyen meg nincs, ha jól gondolom.
Szóval, semmi szerződésre meg végrendeletre nincs szükség, ha a testvéred fia a legközelebbi rokonod, mert automatikusan ő lesz az egyetlen örökösöd.
Én is úgy gondolom, hogy így nincs szükség se eltartási szerződésre, se végrendeletre.
Köszönöm szépen!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!