Jogosan hívta rám a szomszéd a rendőrt?
Kicsit tartok attól, mennyien fognak most a torkomnak esni, és talán a kérdésem is ostobaság, de mivel nem vagyok otthon a jogban, így megkérdezem. Drogoztam és rosszul lettem. Egyedül voltam otthon, nem tudtam egymagam megoldani a helyzetet, a telefonomat sem tudtam használni, így a szomszédtól kértem segítséget. Abban az állapotban nem azon gondolkodtam, hogy a szomszéd mégis mit tudna csinálni, annyira rosszul voltam, hogy azt reméltem, hív hozzám orvost és ő majd tudni fogja, hogy segítsen. A szomszéd üvölteni kezdett velem és csak a rendőrséget hívta ki. Azt tudom, hogyha a mentők jöttek volna nem értesítették volna a hatóságokat, hiszen ez esetben meg van kötve a kezük, azt is tudom, hogy a szomszédot nem köti a titoktartás, mégis felmerül bennem, hogy ez jogos volt-e a részéről.
Bár aki bántani akar úgyis fog, de ha kérhetem, kerüljük el a támadást, sértegetést, kioktatást és lekezelést, a kérdésem témája nem az, hogy jó és értelmes ember vagyok-e. Köszönöm.
Persze hogy jogos. Gyakorlatilag ha valaki törvénybe ütköző dolgot észlel, állampolgári kötelessége jelenteni a megfelelő hatóságnál.
Hogy ez milyen esetben emberileg mennyire helyes, az már más kérdés.
Ha mentőket hívja ki akkor is pont ugyanitt lennél, mert nekik meg hivatalból kötelességük értesíteni a rendőrséget, még mérlegelési joguk sincs, hogy van-e kedvük vagy nincs.
Ennek ellenére gusztustalan, hogy a parasztnak fontosabb volt a rendőr mint a mentő.
Köszönöm a válaszokat.
Utolsó válaszoló, nem tudta. Azt megértem, hogy megijedt, én is megijedtem volna, viszont én konkrétan könyörögtem neki, hogy hívjon mentőt, láthatóan nem voltam olyan állapotban, hogy képes legyek bármilyen támadásra ellene. A dolog törvényt illető oldalától eltekintve emberileg nem lopta magát a szívembe. Nem haragszom rá a rendőrség miatt, tényleg megértem, csak szükségem lett volna arra a segítségre.
"Gyakorlatilag ha valaki törvénybe ütköző dolgot észlel, állampolgári kötelessége jelenteni a megfelelő hatóságnál."
Sokan mantrázzák ugyan ezt, de ez nincs így. Csak bizonyos esetekben van feljelentési kötelezettsége a sima állampolgárnak, pl terrorizmus vagy emberrablás esetén.
Nehéz ügy. A rólad formált első vélemenyemet hagyjuk, tudod magadtól is, hogy helyes irányba haladsz e.
En ebben az esetben mindenképpen mentőt hívtam volna.
Pontosabban milyen tüneteket produkáltál?
Milyen drogot használtál, és mennyit?
Nem bantásból kérdezem.
Vannak olyan drog tünetek, ami egy mezei embert megijesztenek, mégha ezt te nem is így láttad.
A rendőrséggel is segített, hiszen így remélhetőleg kapsz segítséget a leszokáshoz.
De ismétlem, a helyes sorrend a mentő>rendőrség ilyen helyzetben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!