Ezért a fenyegetésért mennnyit kaphat valaki?
Ma szilveszterkor jogtalanul, egy vascsővel kezében megfenyegetett valaki, hogy szétveri a pof**kat.
Ezért a tettéér, ha bizonyítani tudom, akkor milyen bűntetést kaphat a bűntetőjog szerint?
Ha tudod bizonyítani, akkor szerintem kaphat valamit. Nem mindegy az előzmény sem, mert a körülményektől függ, hogy garázdaságról van szó, vagy zsarolásról.
Ha fizikai kényszerrel, vagy azzal való fenyegetéssel jogtalan haszonszerzés érdekében arra kényszerítenek, hogy valamit tegyél vagy eltűrj, azzal zsarolást követnek el.
Természetesen ha az illető egyéb bűncselekmény miatt éppen felfüggesztett kapott, akkor szó nélkül megy a börtönbe, ha bebizonyosodik akármilyen enyhe mértékben a vád, még akkor is, ha ezért önmagában csak ejnyebejnyét kapna.
339§ (1) erőszakos magatartás, riadalom keltés miatt 2 évig terjedő szabadságvesztés.
(2) d. (Felfegyverkezve 3 évig.
a 2. bekezdés még tartalmaz más szóba jöhető dolgokat, amik természetesen mind növelik a büntetés mértékét.
Ahogy említettem előző hozzászólásomban, nem mindegy, hogy ez milyen indítékból történt. Amennyiben zsarolás, vagy etnikai, vallási szexuális irányultság miatti üldöztetésről van szó, akkor az odavonatkozó törvényeket is sértik, a feljelentésbe azokat is bele kell foglalni.
(pl. ha azért csinálják ezt veled, mert meleg vagy, vagy mert szúrja valaki szemét a hited, akkor az már elég súlyos. Ezért önmagában is külön 3 évig büntethető.
Rablás is lehet:
öt évtől tíz évig terjedő büntetés jár a felfegyverkezett rablásért (vasdoronggal a kezemben azzal fenyegetőzöm, hogy ha nem adod oda a mobilodat, akkor megöllek, megverlek.
Csak a rablásra irányuló előkészületet két évig büntetik
Ide tartozik gondolom a be nem fejezett rablási kísérlet, vagyis amikor nem sikerült elrabolni az áldozat értékét, de ebben nem vagyok biztos.
----
Önbíráskodás [link]
Tehát az is kimeríti az önbíráskodás tényállását, ha csak fenyegetőzik a vasrúddal, fizikailag nem bántalmaz. Itt is az indíték számít.
Iskolapéldának itt egy eset:
És több dolog is lehet egyszerre, hiszen tegyük fel, hogy te roma vagy a tisztességes fajtából, és csapod a szelet egy lánynak. Az apjának nem tetszik, hogy a lánya összeáll egy roma sráccal, ezért fenyegetőzik, hogy szakadjon le a lányáról, mert egy cigánnyal ő nem járhat. Hogy emlékezz az ügyre, még a nadrágodat is elveszi tőled a fenyegetéssel, hogy megleckéztessen.
Ebben az esetben ott közösség tagja elleni erőszak, az önbíráskodás, a garázdaság, a rablás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!