Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ha feltöltök a youtube-ra...

Ha feltöltök a youtube-ra olyan videot, ahol autós szabálytalankodik, és látszik a rendszáma, akkor perelhet engem?

Figyelt kérdés

Van erre valami törvény?

Köszönöm!

2018. dec. 24. 18:44
 1/7 A kérdező kommentje:
Tudnád mutatni a vonatkozó torvenyt/rendeletet/jogszabályt?
2018. dec. 24. 18:59
 2/7 anonim ***** válasza:
Igen, perelhet, én is használok fedélzeti kamerát, de szeméjiségi lyogok fontosak.
2018. dec. 24. 19:19
 3/7 anonim ***** válasza:

Csak nem olyan hülye valaki, hogy a saját személyes adataival hoz létre google fiókot.

Nebassz, te megtetted!

2018. dec. 24. 20:09
 4/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! Kérem valaki linkelje az ide vonatkozó jigszabályt/törv~nyt/ rendeletet. Bárhogy írom be nem adja ki😔
2018. dec. 24. 20:31
 5/7 anonim ***** válasza:

Konkrét jogszabályt én sem tudok idézni, de az adatvédelmi hatóság állásfoglalása szerint 5 napig tárolhatod a felvett filmet, és nem oszthatod meg:

[link]

[link]

Szerintem erre a jogszabályra hivatkozik:

2011. évi CXII. törvény az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról

2018. dec. 26. 08:40
 6/7 anonim ***** válasza:

sokan állítják, hogy a rendszám, autó típusa, stb. személyes adat, ezért nem teheted közzé - egyesek szerint még a rendszámot eltakarva csak a típus, szín, stb. is necces, pláne ha még valami egyedi minta is látszik a kocsin.

sokan viszont vitatják ezt az álláspontot arra hivatkoznak, hogy a rendszám alapján személyt nem tud bárki beazonosítani. mivel a hatósági adatbázisok, amikkel személyhez köthető nem nyilvánosak, ráadásul az autót alapértelmezetten mindenki az utcán, a nyilvánosság előtt tartja, rajta a rendszámmal, vitás, hogy vajon tényleg rejtegetni kell-e.

minden esetre ezt a vitát a két nézőpont között csak hosszan elnyúló bírósági ítéletek lennének képesek végérvényűen eldönteni, hogy vajon tényleg takargatni kell-e a rendszámokat, vagy közzé lehet-e tenni őket.

egy nagyon hasonló vita éveken keresztül húzódott az Alkotmánybíróság és a Kúria között is, mire végül rendeződött a rendőrök fotózhatósága, ahol hasonlóan a közvélemény tájékoztatásához való jog ütközött a rendőrök személyiségi jogainak védelmével - végül az AB határozata igen szűkre szabta az utóbbi szabadságjogot:

[link]

2018. dec. 29. 13:37
 7/7 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm a válaszokat!
2018. dec. 30. 12:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!