Jár e a felmentés munkavégzési kötelezettség alól?
Elhunyt előzőhéten a nevelő apukám apja, aki az én nevelő nagyapám is, igy irom most, de nagyapám helyett nagyaoém volt. És tudni szeretném, nekem is jár e a felmentés a munkavégzés elől? nem teljesen tudom értelmezni.
Ez a két paragrafus lényeges szerintem:
"107. § Mentesül a munkavállaló a munkavégzési kötelezettsége alól
a) amíg állampolgári kötelezettségét teljesíti;
b) közeli hozzátartozója [139. § (2) bekezdés] halálakor, esetenként legalább két munkanapon át;..."
Majd amire hivatkozik közeli hozzátartozó értelmezése:
"139. § ...
(2) Közeli hozzátartozó: a házastárs, az egyenes ágbeli rokon, a házastárs egyenes ágbeli rokona, az örökbe fogadott, mostoha és nevelt gyermek, az örökbefogadó, a mostoha és a nevelőszülő, a testvér valamint az élettárs..."
elnézést az elirásokért, a billentyüzetkiosztásom, nem a legjobb.
*nagyapám
Ezt miből másoltad ki? A Munka Törvénykönyve nem így néz ki.
55. § (1)
"A munkavállaló mentesül rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettségének teljesítése alól
[...]
f) hozzátartozója halálakor két munkanapra,
[...]"
294. § (1)
"E törvény alkalmazásában
[...]
b) hozzátartozó: a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő és a testvér, az élettárs, az egyeneságbeli rokon házastársa, a házastárs egyeneságbeli rokona és testvére, és a testvér házastársa,
[...]"
Ez alapján a nevelőszülő rokonai már nem számítanak a te hozzátartozódnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!