Özvegyi haszonélvezettel rendelkező személy erdőt kiadhat-e bérbe valakinek, anélkül, hogy a tulajdonosokat bármilyen módon bevonná? Azt tudom, hogy a szántóföldekkel megteheti ezt, de mi a helyzet az erdővel?
"Hozzáértők válaszára van szükségem, ..."
Itt?
Miért nem jogi fórumot keresel fel, vagy ingyenes jogsegélyszolgálatot? (önkormányzat, bíróság)
Egy erdő azért más tészta mint egy szántó, ha kivágják, kell vagy 10-15 év, mire abból megint erdő lesz.
Ezért még haszonélvezőként sem mernék neked kompetens tanácsot adni.
Ez függ néhány.
Legfőképpen attól mi szerepel az erdőtervben.
Pl: Kiadhatja valami gyengeelméjűnek 20 évre ha a véghasználás csak 30 év múlva lesz.
Nem azzal van a gond, hogy bérbe lehet e adni az erdőt vagy sem, hanem ebben az esetben a haszonélvezet helyzete speciális.
Hogy értsd:
A tulajdonos (vagy az örököse) telepítette az erdőt, 30 éve.
A haszonélvező bérbe adja, a bérlő kivágja a fákat, amiből milliós haszna lesz, amit megoszt a haszonélvezővel.
Még ha újratelepíti is, újabb 30 év kell, hogy abból megint erdő legyen, közel egy emberöltő a 2x 30 év.
A tulajdonosnak meg - ha a bérlő nem telepített - nincs erdeje, csak egy csupasz föld. Holott ő egy ERDŐT tulajdonol, ... elvben!
Gyakorlatilag, a haszonélvező tevékenysége megszünteti a tulajdonos tulajdonát!
Ezért ez a nem mindegy kategória és nem ártana egy hozzáértő ügyvéd.
5-ösnek
Tényleg eléggé speciális a helyzet.
Ahhoz tudnám hasonlítani, mintha a haszonélvező bérlője téglánként lebontaná a a tulajdonos házát, kiárusítva, ajtót, ablakot, cserepet, ereszt, majd osztozna a haszonélvezővel, a tulajdonosnak meg megmaradna az üres telek és nesze neked tulajdon! Tényleg keress meg egy jó ügyvédet!
Kb mekkora meg milyen főállományú erdőről van szó illetve hány éve volt telepítve. Illetve van-e erdőgazdálkodó?
Mint mondtam bérbe adhatod, de szerintem nem lesz senki se olyan őrölt hogy bérbe vegye, mert mit kapna a bérlet fejében.
Pénzed nem nagyon lesz belőle esetleg fád kérdező, mert a kivágott fa helyére újat kell telepíteni, azt majdnem elfelejtettem, hogy be kell jelenteni illetve engedélyt kell kérni a hatóságtól bármilyen fakivágással járó műveletért.
Nos tegyük fel kitermelsz 40 m3 fát abból megtartasz télire 15 m3-t a maradék 25 m3 eladod ennek a nagy része fedezi a telepítést és egy kevés mehet zsebbe. De ez csak akkor ha sok mindent maga csinál az ember.
Kedves Kérdező, én készséggel elhiszem neked amit az örökösökről mondasz, de a jog nem tesz különbséget a "lusta tehén" és a "szorgos karcsú" között, egyformán örökösök.
Az erdőről nem tudunk tovább beszélgetni, amit laikusként lehetett mondani, azt már leírtuk.
Ellenben a házba/lakásba nem vagy köteles megtűrni - eltartani meg végképp nem, ezért nem is értem, hogy miért teszed! Szólítsd fel és törvényesen távolítsd el az ingatlanból!
Azzal fenyeget, hogy eladja a részét és te ettől megijedsz? Miért?
Csak a haszonélvezeteddel terhelten tudná eladni, az meg semmit nem változtat a te jogi státuszodon, csak más lesz a tulaj, akinek változatlanul semmi joga nem lesz, míg te élsz.
De megnyugtatlak, embert nem fog találni, aki egy bentlakó haszonélvezővel terhelt házrészért 2 fillért is fizetne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!