A szomszéd majdnem 3m magas lemez kerítést épített a saját telkén, az én oldalhatáron álló kerítésemtől kb 30cm-re. Hogy ne lássanak be sövényt ültettem ami kb 160cm magas (saját kerítéstől kb 80cm-re). Mit lehet tenni, van erre szabály?
" Hogy ne lássanak be sövényt ültettem ..."
Akkor most teljesült a kívánságod, nem látnak be.
Ugyanis a te 160 cm-es sövényed egy normál embernél éppen szemmagasság alatt van.
Ültess a helyére csodasövényt, az megnő 3 m-re.
A szomszédod csak ugyanazt tette amit te is: gondoskodott arról, hogy a kertjébe ne lássanak be.
Ha neked szabadott sövényt ültetned a te oldaladon, akkor miért ne csinálhatna magas bármit ő a saját oldalán?
És ha ő ültetne oda tujákat, mint a szomszédom az egyik telekhatárán, amik lassan 5 méteresek lesznek, szinte tömör falat alkotva? Azt a szomszédot nem zavarja hogy ott vannak a növények, inkább örül neki, hogy nem csak a szomszédjához nem látnak át tőle, de őhozzá sem attól a szomszédtól.
ha ahogy írtad, 80cm-re van a sövényed a kerítéstől és még attól 30 cm-re van a fal, akkor nem kell féltened a növényeket. Azon az oldalon valószínűleg nem lesz annyi levelük, ahogyan a sövény belsejében sincsen és ennyi.
#7 válasza alapján rájöttem, hogy nem ismerem a helyi előírást a kerítésekre, mi már olyan telken építkeztünk, ahol körbe volt kerítve, csak az utca felől kellett nekünk csinálni, az meg benne volt a tervekben amit az építész készített. De a saját településemnek nem találtam meg az építési szabályzatát, hát megnéztem azt, amelyiké elérhető volt a neten. Ebből a kerítésekre vonatkozóan ez van:
"(20) Kerítések létesítésével kapcsolatos rendelkezések − eltérő övezeti előírás hiányában −:
SZENTENDRE ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATA
Hatályba lép: 2017. szeptember 1. oldal 34
a) közterületi határon, valamint a telek oldalhatárán az építési helynek megfelelő szakaszán
akkor építhető tömör kerítés, ha
aa) azt az övezeti előírások nem tiltják, és
ab) a közterületi oldalról mérten a magassága nem haladja meg az 1,8 m-t, támfallal
együtt a 2,5 m-t,
b) a hátsó telekhatáron csak terepadottságokkal összefüggésben lehet tömör a kerítés, egyéb
esetben legfeljebb 0,4 m magas lábazattal építhető,...
"
Vagyis #7 válasza alapján keressétek ki a saját településetek helyi építési szabályzatát, lehet, hogy abban is van rá szabály, hogy lehet-e ilyen a kerítés vagy sem.
de Szentendre azért elég speciális település, lehet, hogy nálatok (és nálunk akár) nincs is szabályozva ennyire a dolog.
Nálunk, Győrben is az utcában épített valaki hasonló lemezkerítést. Tőle tudom, hogy nálunk 3 méter az engedélyezett maximális magasság.
Kérdező, nem értelek. Minek ültettél sövényt, ha a szomszéd már gondoskodott arról, hogy ne láthassanak be onnan? De ha te ültettél előbb, akkor is, ha most tönkre megy, mit zavar? Akkor sem lát be senki a lemezkerítés miatt! Amúgy is elég furcsa, hogy már most a szabályokat keresed, noha még semmid nem ment tönkre, csak tartasz tőle.
Nem lennék a szomszédod, az biztos.
Nem biztos, hogy igazam van, de elképzelhetőnek tartom, hogy ez a 30 cm miatt már telken belüli kerítésnek számít.
Annak tömör voltát pedig az OTÉK 44. § (14) bek. tiltja.
Ha a szomszéd közvetlenül az oldalhatárra tette volna a kerítést, akkor kizárólag a Helyi Építési Szabályzatot kellene alapul venni.
A jegyző tud okosat mondani. (Remélhetőleg.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!