Mi a különbség a rendőrségi bejelentés és a rendőrségi feljelentés között?
Nem így van, rosszul tudod.
A bejelentés és a feljelentés között, ha bcsa a tárgya, akkor nincs különbség.
Egyes bcs fajták csak magánindítványra üldözendők, tehát az eljárás megindításához szükséges a feljelentés megtétele, természetesen a sértett vagy annak törv. képviselője által.
Azonban pl. egy gyilkosság, egy rablás esetén nincs különbség feljelentés és bejelentés között (jogi értelemben nincs is olyan, hogy feljelentés meg bejelentés). A rendőrség hivatalból el fog járni mindkét esetben, ugyanis ez a dolga.
Értem, köszönöm.
Itt egy olyan eset van, hogy a pali, akinek a tulajdonában van az albérlet, amiben lakom, az engedélyem nélkül elkezdett bemászkálni a lakásba, leszerelte a zárat, néha itt is alszik, és amikor próbáltam a tudtára adni, hogy én ehhez nem járulok hozzá, akkor leordított. Amikor meg kihívtam a rendőröket, nem tettek ellene semmit, csak kapott egy kis enyjebenyjét, pedig több embertől is azt hallottam, hogy ez már halmozott magánlaksértés.
Akkor az magánlaksértés.
Írásban tedd meg a feljelentést, mert a rendőrök ilyen ügyekben nem szeretnek eljárni (jelentést kéne írniuk, amit nem szeretnek).
Ennyi szakmaiatlan hülyeséget összehordani!
Akármilyen régi is a kérdés....
A feljelentés, az egy BÜNTETŐELJÁRÁS alapjául szolgáló beadvány, így a Be. szerint kell intézni.
A bejelentés (közérdekű) olyan jogsérelem megszüntetésére szolgál, ami az egész társadalom vagy egy közösség érdeke.
Pl. ha hétvégi túrázás közben ráakadsz egy leomlott hídra valamelyik folyónál, akkor BEJELENTÉST teszel, mert valószínűleg azon a környéken sokan használhatják a hidat és ha leomlott, akkor abból lehet gond.
Ehhez képest van a panasz, ami olyan jogsérelem, ami nem tartozik más eljárás hatálya (bírósági, közigazgatási) alá.
Pl.
Intézni a Panasztv. szerint kell őket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!