Hárman vagyunk testvérek, és a szülői ház tulajdon joga el van osztva anyám, a két testvérem, és köztem úgy, hogy a fele anyámé, a másik fele hármunké egyenlő arányban. Szeretnék a részemről lemondani a két testvérem javára. Hogy tudom ezt megtenni?
2018. máj. 20. 11:18
1/9 anonim válasza:
Ajándékozási szerződéssel.
2018. máj. 20. 11:22
2/9 anonim válasza:
Ajándékozással vagy ha 1 éve volt a hagyatéki tárgyalás akkor kérhető a megismétlése. Az utóbbi szerintem olcsóbb lenne mert az ajándékozott ajándékozási illetéket is fizetne.
2018. máj. 20. 11:27
3/9 A kérdező kommentje:
Nem volt semmi tárgyalás, mert anyám él. Azért szeretnék lemondani a részemről, mert anyám sajnos adósságot adósságra halmoz, és attól félek, hogy ha egyszer bedől, és rá táblázzák a házra, akkor jönnek majd, hogy fizessek, mivel résztulajdonos vagyok. Pedig 15 éve nem ott élek.
2018. máj. 20. 11:33
4/9 anonim válasza:
Egyenesági családtagok között ingyenes az ajándékozás. Tehát nincs illeték!
2018. máj. 20. 11:53
5/9 anonim válasza:
A testvér nem egyenesági rokon, az illeték 9%. Természetesen nem te fizeted, hanem a megajándékozottak. Plusz az ügyvédi költség, miután ügyvédi ellenjegyzés nélkül a földhivatalban nem vezetik át a tulajdonosváltozást.
2018. máj. 20. 13:03
6/9 anonim válasza:
Ha nem szeretnétek a legaljasabb állami védelmi pénzt kifizetni, vagyis az ajándékozási illetéket, akkor érdemes a szülőn áfuttatni és két ajándékozást végezni.
(mi is nemrég csináltunk ilyet egy tanyával, a két ügyv. költség még mindig töredéke volt a védelmi pénznek)
Ismeretségben kerestek egy olcsón dolgozó ingatlanos ügyvédet és az elkészÍti a két ajándékozást és a földhivatali ügyintézést. Mert ez szimpla tömegmunka, nem kell sztárügyvéd hozzá kétmillióért.
2018. máj. 20. 15:49
7/9 anonim válasza:
Zoligyerek nagyon jól mondja!
Te édesanyádnak ajándékozod a részed, majd ugyanakkor édesanyád az egyik testvérednek, vagy mindkettőnek tovább ajándékozza amit kapott. Ez illetékmentes, csak az ügyvédi költséget fizetitek.
2018. máj. 20. 15:58
8/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat!
2018. máj. 20. 17:05
9/9 kovpet válasza:
Édesanyád adósságáért neked semmiképp sem kell felelned, kivéve, ha kezességet vállalsz.
Ő jelzálogot nem a házra, hanem a tulajdonára tud bejegyeztetni, tehát a ház azon részére, ami az övé. Ez a te részed nem befolyásolja.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!