Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Jogosan lett beírva a gyerekem...

Jogosan lett beírva a gyerekem hiányzónak az iskolában ma?

Figyelt kérdés

Mint minden nap reggel ment a gyerekem iskolába, 7:45-re. (7:00-ra ér be, messze lakunk, későbbi busz soká lenne.) 8:00 körül telefonál hogy apa gáz van, délután van tanítás, nem szólt senki, busz több mint egy óra múlva lesz haza, mit csináljon.

Elmondása szerint se az osztályfőnök, se az igazgató, se bármilyen tanár nem tájékoztatta erről az osztályát, a weboldalon sincs kirakva semmi, az e-napló szerint 7:45-től kezdődött az órája ma. (Érdekes hogy holnapra ki van rakva az e-naplóban a délutáni tanítás, tehát alkalmas rá az e-napló)

Én mondtam neki hogy semmi baj, következő busszal jöjjön haza, addig reggelizzen, és mondtam hogy így én nem várom el hogy bemenjen délután, telefonálok majd a suliba.

Meg is történt, az igazgató helyettest tudták kapcsolni, mondta hogy elvileg az osztályfőnököknek kellett volna mondani a gyerekeknek, az órarendet (e-naplót) meg majd később frissítik biztos véletlen elmaradt.

Egy óra kivételével ami elvileg elmaradt be is lett írva hiányzónak. Képem van az órarendről mai dátummal miszerint hiányzott.

Ha később módosítják az órarendet, az nem okirat hamisítás?

Ha meg így marad az sem törvényes gondolom, hisz első órán az iskolában tartózkodott.

Mit javasoltok, menjek be személyesen az igazgatóhoz?

Tudtok valami tanácsot adni?

2018. máj. 8. 19:13
1 2 3
 11/23 A kérdező kommentje:
Valószínűleg az lesz mert jófej a gyerekorvosunk, de ez az egész akkor is szégyen az iskola oldaláról.
2018. máj. 8. 20:11
 12/23 anonim ***** válasza:
36%

Nem kellett volna, hogy hazamenjen, ha a 10.30-assal ér haza és a 11-essel mehet is vissza.

Ha már bent volt az iskolában és már tudtátok, hogy 1-től ott is kell lennie, akkor nem mentség az, ha nem megy vissza - nem kellett volna eljönnie.

Értem én, hogy a gyerekednek rossz lett volna ott ülni még 4 órát a suliban, de a tényen ez nem változtat, tudtad, hogy délután iskola van és nem ment be rá.

A megoldás az lett volna, ha te bemész a munkaidő után - amikor neki órája van és elkéred az igazgatótól, elmondva neki, hogy már reggel óta bent van. De gondolom akkorra már amúgy is végeztek volna.

Nem akkor kell bent lenni az iskola épületében, amikor nincs óra, hanem ott kell lenni az órán, különben hiányzás.

Ha akarna sem tehetne mást a tanár, az igazgató, mert egyszerűen nem volt ott az órán és tudtátok, hogy ott kellene lennie.

Ez nem rosszindulat vagy kiszúrás, egyszerűen tény. Biztosan máskor is megtörtént már, hogy bent maradt estig az iskolában, mert délutáni program, buli, farsang, akármi volt. Most is kibírta volna, mint akkor.

2018. máj. 8. 20:58
 13/23 A kérdező kommentje:

Nem volt pénz nála.

Csak 2 szendvics nála.

(Természetesen kéregethetett volna, hogy majd másnap visszaadja tudom.. de ezt nem lehet elvárni tőle jogi alapon, ezzel érvelni nem lehet.)

Én ezt az egészet nonszensznek érzem.

Még mindig úgy van beírva hogy Ma 7:45-től délután 1-ig hiányzott.

Ha nem okirat hamisítás ha majd "frissítik" akkor is valamilyen hamisítás szerintem. Nem létezik hogy ez legális legyen, vagy ennyire szabadok legyenek.

2018. máj. 8. 22:51
 14/23 A kérdező kommentje:
De igazából nem is itt, ismeretlen emberek előtt kell ezt megvitatnom, csak tanácsot akartam kérni (amit nem igazán kaptam), majd személyesen kell ezt az igazgatóval megbeszélnem hogy mégis hogy képzeli az egészet, és mi a véleménye a dologról.
2018. máj. 8. 22:53
 15/23 anonim ***** válasza:
46%
De arra talán jó lett volna, hogy kicsit magadba nézz. Talán még nem késő...
2018. máj. 8. 23:01
 16/23 A kérdező kommentje:
Kaptam privát üzenetben hogy a (e)napló későbbi átírása magánokirat hamisításnak minősül, egy cikkel alátámasztva. Tehát mindenféleképpen bűncselekményt fog elkövetni az iskola.
2018. máj. 8. 23:02
 17/23 anonim ***** válasza:
74%

"Ez nem okirathamisítás, mivel az órarend nem az."

De, az órarend az! Okirat.

2018. máj. 9. 04:00
 18/23 anonim ***** válasza:
88%

Egyértelműen az iskola hibázott. Az iskolának a gyereket HIVATALOSAN tájékoztatnia kell az óra időpontjáról. Az órarendben az szerepelt, hogy reggel van óra. A gyerek ott volt. Ennyi.

Az nem számít hivatalos tájékoztatásnak, hogy a 18-ból 8 gyerek hallomásból megtudta, hogy nem is reggel lesz óra. Sőt, őket akár még jogosan is lehetett volna hiányzónak beírni reggel, mivel nem voltak ott a hivatalosan meghirdetett időpontban. Nem az a 10 gyerek a hibás, akik a hivatalosan meghirdett időpontban odamentek. Az sem számít hivatalos tájékjoztatásnak, hogy miután az ember már ott van, akkor közlik, hogy „ja, mégse most lesz, hanem délután”. A gyerek már tervezhette úgy a napját, hogy délután dolga van (vagy csak nem vitt magával egész napra ennivalót, vagy akár csak nem volt kedve ott ülni, tök mindegy, senkinek semmi köze nincs hozzá).

Nem úgy működik ez, hogy az iskola füttyent egyet (az utolsó utáni pillanatban), a gyerek meg úgy ugráljon, ahogy az iskola fütyül. Csak amikor az emberek többségének (gyanítom, hogy az iskola dolgozói is ide tartoznak) fogalma sincs, hogy mi megengedett és mi nem, és sok a birka mentalitású ember, így azt hiszik, hogy ezt meg lehet csinálni. Délután hivatalosan NEM volt tanítás, így a gyereknek NEM kellett ott lennie, így hiányzónak sem lehetett volna beírni. Akkor is így van ez, ha esetleg nem hivatalosan tájékoztatták arról, hogy mégis délután van tanítás…

Viszont ha volt egy vagy több olyan óra, ami déluán előbb kezdődött, mint ahogy aznap hivatalosan az utolsó óra véget ért volna, csak és kizárólag ezekről az órákról a törvény szerint jogosan be lehetett írni a gyereket hiányzónak (a többin viszont már nem!), bár az igazgatónak ilyen esetben "illik" (bár nem köteles) úgy dönteni, hogy ettől eltekint (mivel az ő hibájukból a szolgáltatás aznap csak korlátozottan valósult meg, és valamivel illik kárpótolni az ügyfelet).

Az orvosi igazolás valóban megoldás lehet. Ha én lennék a gyerek háziorvosa, és ezt a történetet hallanám, én is leigazolnám. Orvosilag is indokolt, hogy a gyerek ne éhezzen egész nap az iskola hülyesége miatt. Bár erre igazából a törvény szerint nem is lenne szükség, mivel nem a gyerek tehet arról, hogy nem akkor tartották az órákat, ahogy a hivatalos menetrendben szerepelt. Ha meg van pár igazoltlanja, az sem a világ vége, bár nem jogosan kapta.

Ha a gyerek az iskola mellett lakna, és semmi dolga sem lenne egész délután, akkor sem lehete ezt megtenni vele. Ha meg órákat kell utaznia ritkán járó busszal, akkor végképp nem várható el tőle, hogy naponta 4x tegye meg az utat, és az sem, hogy feleslegesen ott dekkoljon egész nap, ráadásul úgy, hogy az iskola – gondolom – nem biztosít ehhez megfelelő feltételeket.

Egyetemen tanítok. Nálunk is nagyon szigorúak a szabályok. De ha előfordul olyan, hogy az órát az előre meghirdetettől eltérő időpontban tartjuk (ilyen lehet, mivel a félév kezdete előtt egy meghatározott időpontig minden óra időpontját ELŐRE meg kell hirdetni), és ha a változásról a diákokat HIVATALOSAN, akár HETEKKEL ELŐRE (nem aznap reggel) de már a kijelölt időpont után tájékoztatjuk, AKKOR SEM lehet jelenléti ívet tartani ezeken az órákon. Ezek pótelőadásnak, pótszemináriumnak, pótgyakorlatnak minősülnek, ahol a jelenlét fakultatív. Mivel nem várható el a diáktól, hogy átszervezze a programját, csak azért, mert mi nem tudjuk vagy nem akarjuk az órát az előre meghirdetett időpontban tartani. Aki nincs jelen, sajnos így is hátrányt szenved, mivel nem tudta meghallgatni az órát (és a dolog ilyen szempontból aggályos is, de még mindig a legjobb megoldás). A ti esetetkben ugyanígy kellett volna eljárni.

Nem is értem az olyan kommenteket, hogy:

„de ha tudtad, hogy délután van órája, akkor mi az, hogy nem várod el tőle, hogy bemenjen?????

Ha tudtátok, hogy délután bizony tanítás van és nem volt ott, akkor teljesen jogos, hogy beírták hiányzónak - mert nem volt ott!!!!”

Nem tudták. Amikor megtudták (ráadásul nem hivatalosan), akkor meg már késő volt átszervezni. Az iskola kötelessége lett volna őket IDŐBEN (nem aznap reggel) és HIVATALOSAN tájékoztatni (nem csak odavakkantani, hogy „nem most lesz óra”). Innentől nem számít, hogy ott volt-e a gyerek, mivel NEM volt köteles ott lenni !!!!! !!!!! (most aztán nagyon hangsúlyos voltam a 8 felkiáltójellel, de jó nekem)

Hiába a sok írásjel, nincs igazad. Nem is értem, hogy lehet így hozzáállni valamihez. Nem a börtönben van a gyerek meg nem is a hadseregben… Meg a szülő sem parancsokat teljesít, hogy az iskola kedvére ugráltathassa. Az iskola egy SZOLGÁLTATÁS, aminek KÖTELESSÉGEI vannak az az „ügyefelek” (jelen esetben a diákok) felé. Nem csak az ügyfélenk kell betartani a „szerződés” feltételeit (jelen esetben a kötelező iskolalátogatást). Az iskola mulasztott, ezért az ügyfél nem tudott maradéktalanul eleget tenni a szerződésben vállaltaknak (de ahhoz nem fér kétség, hogy eleget akart neki tenni, mivel aznap ott volt az iskolában), innentől a dolog nem róható fel neki. Ennyi.

2018. máj. 9. 06:45
 19/23 anonim ***** válasza:
87%

Az ilyen kötekedőkkel ne foglalkozz, minden témában eljátszák ezt.

Az iskola hibázott, nem győzödtke meg róla, hogy minden diák értesítve van a változásról. Az igazgatónak ugyanúgy ez is a dolga, hogy az ilyenekről meggyőzödjön.

Nem tetszik az iskolának akkor így járt, pont az ilyen esetek miatt kellett volna tájékoztatnia a tanulókat. Elmulasztotta a kötelességét így tapintosan közöld, hogy ne pattogjanak, hanem töröljék az igazolatlanját a gyerekednek.

2018. máj. 9. 09:20
 20/23 A kérdező kommentje:

Ma bementem, reggel

Ahogy az igazgatónak mondtam hogy okirat, de legalább magánokirat hamisítás történt, és emiatt negatív hatás érte a gyerekemet, kb vágta is rá hogy jó megoldjuk, nem szeretne ebből ügyet.

Ígéretet kaptam hogy ki lesz véve a hiányzások közül hamarosan, illetve az igazgató is mondta hogy egy gyerektől nem lehet elvárni hogy reggeltől estig az iskolába üljön, étel nélkül. Igazából rendes volt, kár hogy amikor betelefonáltam nem őt kapcsolták, hanem a helyettest csak. Mert akkor már akkor meg oldódott volna a baj.

2018. máj. 9. 12:09
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!