18 év feletti vagyok, felelős vagyok azért, aki 18 év alatt van, és velem együtt van?
Ha te vagy az apja, vagy az anyja, akkor igen.
A szülő a felelős a kiskorú gyerekéért.
Az más tészta, hogyha a szülei rád bízták, mert akkor te nagykorúként felelsz érte. Ha nem bízták rád, akkor nem.
Ay a helyzettől függ.
Akár ismered, akár nem, ha valaki melletted veszélybe kerül és nem teszel ellene semmit, akkor az a te felelősséged is.
Nem azt jelenti, hogy neked kell egy ismeretlent kihúzni az égő házból vagy megakadályozni, hogy felmásszon a park legmagasabb fájára, hanem ha úgy látod, hogy az számára végzetes lehet, akkor értesítened kell a tűzoltókat.
Ha azt a kiskorút veled engedték el vagy rád bízták, akkor ha baj éri, akkor téged is elővesznek. Ha pl. házibulit rendezel és te már betöltötted a 18-t, de a 18 alatti osztálytársad is lerészedegik és kiesik emiatt az ablakotokon, akkor az bizony a te felelősséged lesz, mert te hagytad, hogy igyon.
Azonban ha együtt elmentek bulizni - úgy, hogy előtte a szülei nem rád bízták, nem vállaltál érte felelősséget - és ugyanez megtörténik vele, az már nem a te felelősséged.
Kivéve, ha te meg tudtad volna akadályozni, hogy kiessen az ablakon, de nem tetted meg.
Nagyjából egyetértek az utolsóval, de ezzel a példájával nem: "mert te hagytad, hogy igyon"
18 éves kor alatt nem tilos inni és a házibuli megrendezője nem parancsolhat más személynek, tehát nem tilthatja meg, hogy igyon. Ilyen esetben szerintem nem vonnák felelősségre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!