Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Az kapja az örökséget, aki ilyen?

Az kapja az örökséget, aki ilyen?

Figyelt kérdés

Egy rokonunk nemrég eltávozott mellőlünk. Unokatestvérem nagyszülője volt(meg ugyebár az enyém is). Az elhunyt rokon milliárdos volt és végrendeletéből kiderült, hogy összes vagyonát az unokatestvéremre hagyta, aki alapból is tele van pénzzel (hatalmas villája, 2 Mercedese van, stb.). Én pedig egy lepukkant házban élek, ami már "omlik össze", egy öreg Suzukim és emellett még családom is van!

Az unokatestvérem talán fele annyira sem szerette a nagyapánkat, mint én, de akkor miért? Én nagyon szerettem őt, ő pedig itt hagyott a porban...

2010. jún. 12. 13:29
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Az a baj, hogyha hivatalos végrendeletben van lefektetve a dolog, megtámadni lehet csak nem érdemes. Rengeteg pénz (több százezer vagy még több) plusz idő...(lehet évek kérdése). Lehet hogy ez az unokatestvér behízelegte magát, ez erkölcsileg messzemenően vitatható, de jogilag nem.
2010. jún. 12. 13:32
 2/8 anonim ***** válasza:
74%

összes vagyonát nem kapja meg, mert örökítési törvény szerint az örökítés tárgyát képező vagyon 50%-át a gyerekek között kell egyenlő arányban felosztani, kivéve ha jogilag nincsenek kitagadva a családból. Ezesetben a nagyszülőd nem tagadta ki az unokatestvéred szüleit.

de még ez sem segít rajtad, mert a szülei kapják a gázsi felét.

2010. jún. 12. 13:34
 3/8 anonim ***** válasza:
100%
Ha nem lenne végrendelet akkor a gyerekei örököltek volna(tehát unokatestvéred egyik szülője, és a te egyik szülőd) Ha ők már nem élnek akkor jönnek az unokák. De ha ő hivatalos végrendeletben meghagyta hogy minden az unokatestvéredé, akkor ennyi. Ez ellen nem lehet sokat tenni.
2010. jún. 12. 13:35
 4/8 anonim ***** válasza:
60%
mármint úgy értem, hogy a nagyszülőd gyereki között egyenlően osszák szét, így az egyik szülőd is sejtem fog kapni valamennyit.
2010. jún. 12. 13:37
 5/8 anonim ***** válasza:
74%

NEM!

a végrendelet csak a vagyona 50%-ra igaz!

mint írtam a másik felét egyenesági gyerekei között osztják fel!

ez azért van a jogszabályban, hogy az elsőfokú édes gyerekek is kapjanak valamennyit, ne lehessen ellopni a családi vagyont.

2010. jún. 12. 13:39
 6/8 anonim ***** válasza:
[link] ezt olvasd el. Ha a szülődet nem tagadta ki, akkor ő is örököl valamennyit.
2010. jún. 12. 13:40
 7/8 BlackSword ***** válasza:
68%
Itt van egy egy kis hiba az elgondolásban... Ugyanis egyenesági örököst nem lehet kitagadni az öröklésből, még akkor sem, ha a végrendelkező a végrendeletében ki is tagadná a saját lányát, fiát az örökségből... Ilyenkor az örökrész jár, ami az örökség 50%-a...
2010. jún. 12. 13:45
 8/8 anonim ***** válasza:
60%

"Ilyenkor az örökrész jár, ami az örökség 50%-a"

Kötelesrész.

2010. jún. 12. 15:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!