Szerintetek milyen hatással volt az egyetemes jogfejlődésre az Angliában keletkezett Magna Charta (1215. )?
Igen, szükséges volt, bár csak egy hosszabb folyamat eredményének írásba foglalása, amelynek következtében megszűnt a patrimoniális monarchia (teljes uralkodói egyeduralom) és volt lehetősége a népnek is (persze még csak szűkebb tekintetben) az ország irányításába bele szólni. A Magna Charta azért is fontos mert ha megnézed utána kiadtunk mi is egy Aranybullát, meg a Németek is egyet, nem sokkal később. (hasonló tartalommal)
Ha a történelmet úgy szemléled, mint egy folyamatot, (persze sok más tényezővel együtt hatva) akkor ez is elvezetett a demokráciához illetve ahhoz hasonló államformákhoz. Például a franciáknál azt hiszem nem volt ilyen, ezért náluk a abszolút monarchia alakult ki, amikor az angoloknál már jóval hamarabb meggyengült a király hatalma.
juj eájt tankönyv csoádi... amugy respect ha ez tényleg érdekel..
am ha jogi karra jössz tanulni, itt megtanítják. :)
igen.. bizony a piros eltés eájt tan"könyv"... :)
melyik egyetemre járszk/készülsz kérdező? :)
kb 3 hete szigorlatoztam eájt-ból... :)
Én az első vagyok:D Eltére járok, 28án lesz utóvizsgám eájtból...:S:S Mezey Barna írt eájt könyvet??? nálunk a májt tanszéken van:D Feltételezem az a könyv a mi pirosunknál pár fokkal jobb:D
Nem tudom, hogy ilyen a ti könyvetek, de a Mezey írta knyv egészen jó :) Apropó: Mezey májt tanszéken? Hogy ti milyen szerencsések vagytok :D
11:35ös vagyok...
3as lett.. és mázlim volt. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!