Szomszéd házfalától számítottan meddig az övő az én udvarom?
Nem tudom jobban kérdezni.
A szomszédunknak rendszeresen eldugul a lefolyója ezrt átkéreszkedik az udvarunkra hogy ott kiássák az udvart.
AZonban nekem ott diszkavics van lepakolva a házfal tövébe pont azon a részen. A lényeg, én rendelkezem igaz az udvarom teljes részével az ő ház faláig?
Addig az övé ameddig övé a telek.
Földhivatalban megmondják, hogy hol a telekhatár.
Semeddig nem az övé, a te telked a tied.
Az megint más kérdés, hogyha neki a házához csak így lehet hozzáférnie, akkor nem mondhatod, hogy nem jöhet be.
Azonban a károdat neki kell megtérítenie!!!!
Vagyis csak akkor kell átengedned ha a munkálatokat ő fizeti és utána téged kártalanít, vagyis mindent ő maga visszaállít olyanra, mint volt. Helyre teszi a háza szélét és frissen behordja murvával, mint ha ott sem járt volna.
Annak nézz utána (ahogy más is javasolta), hogy meddig van a telekhatár. Mert sok településen szokás, hogy a ház mögött még ugyan az övé a teek, de nem kerítik el azt a 0,5-1 méteres sávot kerítéssel, hanem hagyják szabadon a szomszéd felé.
Ilyenkor az nem a te telked akkor sem ha szépen rendberaktad. Akkor bizony az ő telkét gondoztad és oda köteles vagy beengedni és a munkálatok után nem köteles azt visszacsinálni ugyanolyanra ha nem akarja. Ha nem engeded be, akkor kérheti hogy azt a sávot válasszák le a telkedből, legyen arrébb a kerítése. Viszont gyanús, hogy ilyenkor a telekhatáron végig veszítenél a területedből.
Szóval először nézd meg a Földhivatalban a tervrajzokat, ott kell lennie elvileg minden teleknél, a tiednél is. Ha nincs, akkor földmérővel neked kell megrajzoltatni, mert kötelező lenne. Azon látni lehet majd, hogy a telekhatár az ott van-e hivatalosan, ahol a kerítés vagy a szomszéd házának a széle van.
Az építési törvény őt kötelezte/kötelezi a háza fala és a telekhatár közti előírt távolság betartására.
.
"én rendelkezem igaz az udvarom teljes részével az ő ház faláig"
Bontsuk ketté!
'én rendelkezem igaz az udvarom teljes részével'
IGAZ, ami a tied, az a tied,
'az ő ház faláig' NEM IGAZ, hiszen a háza fala a kötelező távolságban van legközelebb.
Ne itt kérdezd, hanem ballagj be a földhivatalba, és kérj egy helyszínrajzot, valamint egy érvényes(hiteles) tulajdoni lapot. Abból kiderül, ki kivel van(hacsak nincs külön közjegyző előtt hitelesített szomszéd-egyesség kettőtök között.
Az is lehet, hogy valamiről nem tudsz, mert a hátad mögött suskusolt valaki, vagy bejegyeztek valamit a tudtod nélkül a telekkönyvbe.
Irány a Földhivatal..pénzt vigyél, mert az ingyenes betekintés a vitához kevés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!