A bíró általában a sértett vagy a gyanúsított oldalán áll. konkrét esetemben mind a két fél hibás valahol, és ezt remélem e bíróság is így látja?
A jó bíró az igazságot keresi, nem áll egyik oldalon sem, arra az ügyész és az ügyvéd van.
Ha egyértelműen hibás mindkét fél, azt látnia kell a bírónak, de ettől még nem áll valamely oldalon.
Az ügyész áll a sértett, a védő pedig a vádlott oldalán.
A bíró egyik oldalon sem áll, nem ez ugyanis a tiszte, hanem az itélkezés. Az IGAZSÁG-szolgáltatás, bármit is makogott itt az egyik válaszadó a jogszolgáltatásról, mert utóbbi egészen más.
Egyik oldalán sem áll. Ha valamelyik fél oldalán állna, akkor már nem lenne bíró.
Nyilván ha a vádlott elkövette a terhére rótt bűncselekményt, akkor elítéli és intézkedést vagy büntetést szab ki vele szemben. Azonban ha a bűncselekmény elkövetéséhez hozzájárult a sértett viselkedés, közreműködése, akkor azt is figyelembe lehet venni pl. enyhítő körülményként.
Egyszerű példa, ha nekem valaki folyamatosan beszólogat, sérteget és én úgy pofán vágom, hogy eltörik valamije, akkor nyilván a súlyos testi sértés bűntettét elkövetem, tehát elítélnek érte, viszont nyilván enyhítő körülményként fogják figyelembe venni, hogy a sértett egyértelműen provokatív viselkedést valósított meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!