Amennyiben bevezetnék a katonaságot (tudom kevés esély rá) mi lenne ha megtagadnám a bevonulást?
Konkrétan arra vagyok kíváncsi, hogy egy ilyen országban mint pl Magyarország, ahol nincs diktatúra (Nem vagyok Orbán párti nyugi, de ez mégsem Észak Korea) ha bevezetnék, valaki megtagadja, a törvény büntetheti? Bármivel?
A kérdést mellesleg azért tettem fel, mert egy tanárom ma erről beszélt, hogy be kellene vezetni. Őszerinte akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphatna az aki megtagadná, mert ezt csak az adott ország szabályozza.
Nyugodtan mondja rám bárki hogy hazaáruló hogy nem "szolgálnám" a hazámat, én akkor sem vennék részt egy háborúban.
Ez tényleg csak azon múlik, hogy mennyire vennék szigorúan.
Azt meg nem tudhatjuk.
# 1/2
Tehát ha pl halálbüntetést vennének törvénybe érte, simán kivégezhetnének bárkit?
Amit hirtelen találtam neked:
békeidőben: Az a hadköteles, aki katonai szolgálatának teljesítését megtagadja, bűntettet követ el, és öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő
háborús helyzetben: kivégzés.
"Tehát ha pl halálbüntetést vennének törvénybe érte, simán kivégezhetnének bárkit?"
Hajszál pontosan így van. Ha azt iktatnák törvénybe, akkor azt kapnál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!