Hol találok meghatározást arról, hogy mikor számít betöltöttnek egy életév? (Ptk. és Btk. Tekintetében)
A kérdés nem az tehát, hogy mikor lesz valaki cselekvőképes, büntethető...
Hanem az, hogy hol van jogforrás, amit a gyakorlatban is figyelembe vesznek. Tehát a születésnapján, vagy másnap tölti e be az adott életévet, Ptk. esetében ha jól tudom aznap (00:00-tól), de Btk. esetében csak másnap, legalábbis a büntethetőség alsó korhatárának meghatározásakor.
Már órák óta keresgélek eredménytelenül.
Ne keresgélj, nem találsz ilyet.
Mert ez joggyakorlat.
A születésnapodon még büntetőjogilag gyermekkorú vagy, de a következő nap már nem.
#1 Értem, akkor jól emlékeztem a Btk. esetében.
Ez tehát ugyan olyan joggyakorlat mint pl. az éjjel meghatározása.
Ez nem joggyakorlat, hanem kógens szabály.
Ha valaki cselekvéképességében nincs korlátozva, akkor a 18. születésnapját követő naptól a jogai semmiben sincsenek korlátozva és a tetteiért is nagykorúként felel. Ezen időpontot megelőzően 12. éves korától fiatalkorú (kiskorú), de már büntethető, 12 éves kora alatt meg gyermekkorú, s mint ilyen, nem lehet büntetőeljárás alanya.
#3 - as!
Ezek szerint nem sikerült megérteni a kérdést!
Jó, amit írsz, csak a Kérdező NEM ERRE KÍVÁNCSI.
Tudom, hogy mire kiváncs ia kérdező, arra is válaszoltam.
A jog nem tesz különbséget ptk és btk vonatkozásában, mindkét jogterületen a korlátozástól mentes jogképesség és jogfelelősség a delikvens 18. szülertésnapját követő napon áll be.
Ha valaki bűncselekményt követ el, akkor is, meg ha céget kiván alapítani, akkor is ugyanattól az időpillanattól válik felnőtt korúvá.
A születésnapján senki nem alapíthat céget, senki nem szavazhat, nem vásárolhat ingatlant, csak másnap.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!