Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Lehet -e büntetni a már...

Lehet -e büntetni a már leszokott ex-droghasználót?

Figyelt kérdés

Ez a kérdés amiatt vetődött fel bennem, mert látom, hogy sokan vállalják fel a médiában, hogy már leszoktak a drogfüggőségről, ugyebár ezzel azt is felvállalják, hogy valamikor elkövették azt a bűncselekményt. Őket már nem lehet büntetni? Mivan, ha valakinek kimutatja a vizelet teszt valamilyen drogot (úgy tudom pl. a rendszeres fű használat hónapokig is kimutatható), de ő már leszokott? Akkor milyen elterelésre tud menni ő , hiszen miről is tereljék el , ha már leszokott.

Előre is köszönöm a válaszokat.

2017. dec. 12. 20:35
 1/3 anonim ***** válasza:
100%
Büntetőjogi szempontból a függőség nem jelent külön kategóriát. A büntetőjogban csak az a lényeg, hogy a kábítószerrel történő visszaélést mikor követte el a derék állampolgár. Ha az elévülési idő már lejárt, akkor akár be is vallhatja, bizonyíték is lehet rá, büntetni akkor sem fogják.
2017. dec. 12. 20:56
 2/3 A kérdező kommentje:
De például ha valaki ezen az elévülési időn belül (amin nem tudom mennyi) akar pozitív példát mutatni pl. drogos fiataloknak, hogy ő leszokott, akkor már büntethető?
2017. dec. 12. 21:20
 3/3 anonim ***** válasza:

Kérdező!

Az ELÉVÜLÉS problémakörét az előttem szóló tökéletesen leírta, így azt én már békén is hagynám.

Azért nem büntetik meg, mert bizonyos büntetőeljárási feltételek teljesülése esetén nem lehet megbüntetni.

pl. együttműködő terhelt.

Ilyenkor nemhogy beszélhet, de beszélnie is kell az általa elkövetett bűncselekményről, mégse fogják felelősségre vonni.

De az elterelésnél is fontos a beismerés és a rehabon való részvétel, különben az ügyész máshogy nem halasztja el a vádemelést.

A (kizárólag) kábítószer élvezőknél egyébként pont az a büntetőjogi cél, hogy ne büntessük meg őket elsősorban, hanem segítsük a gyógyulásukat.

2017. dec. 13. 12:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!