Ki örökölheti a házat és az egészet?
Adott egy nagymama, és nagypapa
Adott nekik 3gyerek, 50éves nő, 50éves féfi, és 42éves férfi
A 42éves férfinek adott egy 20éves srác, viszont az apa meghalt.
Nagyszülőknek nagy ház motor kocsi stb. Kb 5év van hátra nekik. Ki örökli a többit?
Mi az, hogy 5 év van hátra nekik??? Megölöd őket?
Elméleti kérdés, szerintem nincs valóságalapja, de ha lenne, akkor a fiú, az 50 éves nő és az 50 éves férfi az örökös. Persze, ha hitelek, tartoźás is van, azt is öröklik.
Ha nincs végrendelet vagy egyéb ok, ami miatt nem a törvényes öröklési rend érvényes, akkor a nagyszülök utána a három gyerek örököl egyenlö részben, nemcsak a házat, hanem az összes vagyont (meg az esetleges tartozásokat is).
A meghalt gyerek részét az ö gyereke örökli. (HA neki több gyereke lenne, akkor ezek közt a meghalt gyerek része lenne egyformán elosztva)
NEm értem azt azonban, hogy milyen "többit" kérdezel, amit örökölni lehetne - öröklés szempontja´ból uyganis mindegy, hoyg miröl van szó, az az örökhagyóé - aka´r iangaltan, autó, készpénz, bankbetét, stb - mind ugyanúgy az örökség tárgyát képezi, ezért a fent leírt módon öröklödik.
De nem tudom, te valami jós vagy, vagy a jövöbe látsz, hogy elöre tudod, 5 évig élnek még a nagyszülök? Ezt ugyanis senki nem tudhatja elöre, lgfeljebb tippelni lehet - de az meg igensak bizonytalan.
Minden csak elméleti síkon van felvetve, kitaláció
Tehát, az elhunyt szülő felől a gyerek örökli a hitelt/részt?
Először is nem mindegy, hogy lemond vagy visszautasitja az örökséget de ez hosszú történet. Egyébként a helyileg illetékes jegyző értesít és tartja meg a tárgyalást.
Legalábbis nálunk így volt.
Az unoka csak akkor örököl, ha NEM készült végrendelet, mert akkor megkapja a meghalt szülője részét.
Ha készült végrendelet, de abban nem szerepel, akkor nem kap semmit, mert az unokának nem jár köteles rész.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!