Valaki jártas a perekben? Még nem voltam ilyen helyzetben.
A történet röviden annyi, hogy 80 ezer forint értékben engem becsaptak, az előre utalt összeg ellenértéke nem érkezett meg, és a hirdetővel nem tudom felvenni a kapcsolatot (utalás után még kb. 1 hétig telefonon elérhető volt egyébként).
Szeretném visszakapni a pénzem, de azt olvastam, felesleges feljelentést tenni, ha ez a cél, ugyanis ezzel a pénzem nem fog visszakerülni hozzám, max csak börtönbe kerül a csaló.
Polgári perre gondoltam, ha az beválik, de 80 ezer forintért érdemes belevágni? (gondolok itt idő-pénz megtérülésre). Lehet, hogy több lesz vele a veszteség mint a haszon?
Esetleg akinek más ötlete van, vagy került hasonló szituációba, annak válaszát szívesen olvasom.
#Kolompár Achillesz
Igen, először én is a feljelentésre gondoltam, de azzal nem tudom visszaszerezni a kidobott pénzem. (Avagy?)
Nekem egy barátom járt így, ő kerékpárt vett vaterán 100 rugó körül, az illető felszívódott. Bement a rendőrségre, tök jófejek voltak vele, két hét múlva személyesen hívta fel a rendőr akivel beszéltek hogy elérték a fickót, beszéltek vele és visszaküldi a pénzt amit meg is tett.
Persze nyilván ez nem minden esetben történik így, de egy kört érdemes futni a rendőrségen.
Büntetőeljárás során lehetőség van a polgári jogi igény érvényesítésre. Hasonló csalásos ügyekben mindig fontos ezzel kapcsolatban nyilatkoztatni a sértetteket.
Ez lényegében azt jelenti, hogy nem kell külön polgári pert indítani, hanem a büntetőeljárás keretében bírálják el a kár megtérítésével kapcsolatos igényedet.
Szóval mindenképp a feljelentés javasolt, már csak azért is, mert gondolom csak egy neved, telefonszámod és bankszámlaszámod van, amelyek egyike se feltétlen kötődil a tényleges elkövetőhöz. Az ő beazonosítása viszont csak büntetőeljárás keretében lehetséges.
Mivel ilyen esetben szükségszerű az üzletszerűség vizsgálata, és további elkövetett bűmcselekmények felderítése, majd a megindított eljárások egyesítése, ez sajnos magában hordozza az ügy elhúzódásának lehetőségét.
Tény, hogy ez kissé elbizonytalanítja az embereket, de még mindig jobb mondjuk két év múlva kapni kvázi "ajándék" 80.000 Forintot, mint meg se próbálni. Nyilván, senki ne a remélt kármegtérítésből tervezze kifizetni a következő havi villanyszámlát, mert arra kicsi az esély.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!