Ingatlan előtti esővíz-elvezető árok tisztán tartása kinek a feladata?
Vagyis csak szivárogtató árok, mert nem vezet sehova.
Gazmentesítés és szemét összegyűjtés kire tartozik?
Közútkezelő, önkörmányzat vagy ingatlantulajdonos?
„6. § (1) Ha a jogszabály eltérően nem rendelkezik, a tulajdonos köteles gondoskodni
a) az ingatlan előtti járdaszakasz (járda hiányában egy méter széles területsáv, illetőleg ha a járda mellett zöldsáv is van, az úttestig terjedő teljes terület);
b) a járdaszakasz melletti nyílt árok és ennek műtárgyai, továbbá
c) tömbtelken a külön tulajdonban álló egyes épületek gyalogos megközelítésére és körüljárására szolgáló terület
tisztán tartásáról, a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és más hulladékok eltávolításáról.”
↑
1/1986. (II. 21.) ÉVM-EüM együttes rendelet a köztisztasággal és a települési szilárd hulladékkal összefüggő tevékenységekről
↓
Eltérően rendelkező jogszabály (ami a kötelezettséget nem bővítheti, csak csökkentheti) szokott lenni helyi önkormányzati rendelet.
Például, a szomszéd falunak kb. a harmadánál az ingatlan határok 30-40 méterre vannak az úttesttől, közben zöldterület van. Sokuknak nagyobb területet kéne rendben tartani, mint a saját ingatlanukon. Az önkormányzati rendelet szerint csak az ingatlan előtti járdaszakaszt kell takarítani, csúszás-mentesíteni; a zöld területet, csapadékvíz árkot, közmunkások tartják karban.
Köszi
És vajon, ha valaki beleszemetel az "én" árkomba az ellen mit lehet tenni?
Birtokvédelmi eljárást nem lehet indítani -a jegyző szerint- , mert a közútkezelőhöz tartozik.
Kedves szomszéd a telkünk előtti árokba halmozza a fűnyesedéket, kikapált gazat, sövénynyesedéket...
Már próbáltam: régebben még azt mondta, hogy "átfújta a szél", utána már letagadta.
Átdobáltam, de ő vissza és azt mondta, hogy "beveri a pofám"...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!