Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Utólagos követelés mennyire...

Utólagos követelés mennyire állja meg a helyét törvény szerint?

Figyelt kérdés
Megszüntettem a Vodafonnál a szerződést és mindent rendezni kellett még akkor az üzletben. Most elkezdtek küldözgetni egy felszólítást egy kis összegről. Nem tudom valós e csak az érdekelne kíváncsiságból két fél elszámolása után fellelt követelés törvényes e vagy csak a vevőre vonatkozik a pénztártól való távozás utáni dolog?
2017. márc. 20. 14:44
 1/5 anonim ***** válasza:

Ha tartozásod van, akkor nem számít, hogy megvan-e még a szerződés vagy sem.

Ha tudomásod szerint rendeztetek mindent, akkor vidd be a kapott levelet a Vodafonhoz, hogy miez. Még most, mielőtt évek múltán megkapnád kamatostul..

2017. márc. 20. 14:47
 2/5 anonim válasza:
Anyu is volt ebbe a helyzetbe,de ö a Budapest banknál odamentünk és mondta hogy ki szeretne lépni belöle és akkor a tartozását is mindent rendezte és mondták akkor hogy rendbe van egy hét múlva felhivtak telefonon hogy még ezt rendezni kell valami elmaradt ,ilyenkor mit lehet tenni?
2017. márc. 20. 16:09
 3/5 A kérdező kommentje:
Én arra gondoltam, hogy ezt ha megengedi a törvény akkor hol a vége egy ilyennek. Hisz akkor akár minden évben előkerülhet valami újabb 1000ft az elévülési időn belül és akkor mindig el kell kezdeni vitatni vagy járkálni az ügyfélszolgálatokat kideríteni mi ez. Nekem sem nagy az összeg, csak most bosszantó hogy akármikor újra kezdődhet és én járkálja utána mi ez, jogos e. Valahol azért csak léteznie kellene egy olyan tényezőnek amivel két fél elszámoltnak tekintheti a közös pénzügyüket.
2017. márc. 20. 16:31
 4/5 anonim ***** válasza:
100%

"...vagy csak a vevőre vonatkozik a pénztártól való távozás utáni dolog?"

a vevőre se. ezért létezik garancia, jótállás stb.

2017. márc. 20. 16:48
 5/5 anonim ***** válasza:

Senkire sem vonatkozik a "pénzártól való távozás"-dolog.

A jogos követelés elévülési időn belül érvényesíthető. Az elévülési idő pedig polgári jogi jogviszonyokban általánosan 5 év, bizonyos esetekben pedig 1 év.

Az elévülés adott esetben meg is szakítható. E körben még az sem mindegy, hogy mikori az alapszerződés, mert a jogviszony létrejötte határozza meg, melyik Ptk. vonatkozik rá. Márpedig az új Ptk. máshogy szabályozza az elévülést, mint a régi.

Szóval ez bonyolult dolog, a lényeg, hogy ha megáll a követelésük, akkor természetesen követelhetik. Miért ne tehetnék?

2017. márc. 20. 18:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!