Meddig húzhatja a közjegyző még a hagyatéki eljárást? Tegyek panaszt? Érdemes?
Édesapám tavaly július végén meghalt, ketten vagyunk örökösök. December 12-én volt hagyatéki tárgyalás, ahol a jegyző beismerte, hogy egy banki kitételt nem vett észre (szó szerint nem olvasta el rendesen a banktól kapott papírt) és van egy törvényileg kérdéses rész, amit későn levelezett el a banknak dec. 2-án. Mivel tesómmal nincs vita közöttünk, így lezárta a tárgyalást azzal, hogy amint megjön a válasz akkor lezárja a tárgyalást, és vehetjük át a papírokat, nem kell új tárgyalás. Két ünnep között betelefonáltam, hogy megérkezett e a levél,a válasz az volt, hogy remélhetőleg január végéig elkészülnek vele. Bátyám múlt héten telefonált rájuk, még mindig nem csináltak semmit. Közben már a munkahelyről is jelezték hogy az adóbevallást csak a NAV készítheti el, de kell oda is a papír. A közjegyző meg még mindig ül a papírokon.
Jogosan borítanám rájuk az asztalt?
Jogosan. Hamarabb kész lenne? Nem valószínű.
Ha gondolod, hogy személyesen meg tudnád őket sürgetni akkor fel lehet venni velük a kapcsolatot de csak izmozni fölösleges, mert azt csak te szívhatod meg.
"Jogosan borítanám rájuk az asztalt?"
Nem. A közjegyzőnek nem egy ügye van, hanem sok. A közjegyző is ember, tévedhet. Ráadásul, a tévedéséért, ha azt munkakörén belül követte el, anyagi felelősséggel is tartozik.
"Akkor örökölsz, ha közjegyzői végzés meg lesz."
Ez nem egészen így van.
Az örökös az örökhagyó hlálána kpillanatában örököl, válik tulajdonossá. Ez azt jelenti, hogy akkortól viseli a dolog terheit és szedheti annak hasznát, de a kárfelelőssége is akkor áll be.
Ebben igaza van a kérdezőnek, valójában a közjegyző nem akadályozhatja az örökösöket, csak a feltétlenül szükséges mértékig.
"Adó? Mivel nincs lezárva, nincs hivatalos papír, mi után akarsz adózni? Akkor örökölsz, ha közjegyzői végzés meg lesz"
nem az én adóm, hanem apum adóbevallása
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!