Mióta létezik a 18 éves korhatár alkoholra, dohányárura?
Próbáltam rákeresni Google-ben, de nem találtam, hogy mikor hozták ezt a törvényt. A szüleim meséltek róla, hogy az ő gyerekkorukban még nem volt ilyen, bárki bemehetett a boltba és vehetett cigarettát. Mikor hozták be a 18 éves korhatárt?
Köszönöm!
Igen, amikor én gyerek voltam, akkor sem volt ilyen. Sőt, még szálanként is lehetett cigit venni kisboltokban :)
De én sem tudom, hogy mikortól van ez a korhatár. Nem találtam én sem.
Remélem, valaki tudja.
2: szerintem később, mert én '95-ben kezdtem a középsulit és akkor simán lehetett még venni, sőt még akkor is, amikor befejeztük.
Szóval valamikor 2000 után lehetett.
A kultúrharc folyamán az elhíresült dohánypályázat környékén.
Tegyünk különbséget. A 18 éves korhatár mindkét tevékenységre régóta fennállt, mert a közvélekedés szerint e kor alatt sokkal károsabban hatnak, mint felette. Az okokat most hagyjuk. Viszont ez nem a mai módon volt törvénybe iktatva. Ha valaki diákként dohányzott, felelősségre szokták vonni minden törvény nélkül. Ha egy fiatal nyilvános helyen ivott, felelősségre vonták, vagy kocsmában pálinkát kért, nem kapott. A legtöbb helyen, ahol az emberek normálisak voltak.
Aztán jött a nagy felszabadulás, a diáknak is mindent szabad lett, az iskola folyosóján is dohányozhatott. Lett is belőle sok anomália, meg probléma, amit már a kórházakban is lehetett diagnosztizálni.
Ha egy hatalom nem a problémát akarja megoldani, hanem a hatalmát erősíteni, formális törvényeket hoz. Eltilt a vásárlástól. Eltilt egyes boltoktól. Szelektál, akár akkor is, ha ez abnormális és sokba kerül. De az valójában nem érdekli, elérte-e a kívánt hatást. Dohányt nem vehetsz, de szívhatsz. Piát sem vehetsz, de ihatod. A lényeg a demonstráció. El vagy tiltva a vásárlásuktól. Azt könnyű ellenőrizni (meg szankcionálni). Az látványos, a hatalom erőt demonstrál. Hogy szívod, iszod, azt nehezebb ellenőrizni, nem is teszik. Az legyen a szülő dolga. Nem számít, hogy nem vagy vele, te az iskolában (és az utcán), ő a munkahelyén (vagy ő is az utcán).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!