Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Örökölt adósság elvált szülők...

Örökölt adósság elvált szülők esetén?

Figyelt kérdés

Édesanyám és apád 1 éves koromban elváltak. Apám, nem ismerem. Nem keresett soha, nem érdeklődött utánam, teljesen le akart rólam mondani, de nem engedte édesanyám. 16 éves koromig fizette nagyanyám a kőkemény gyerek tartásomat (3500ft), miután meghalt, apám erre magasról tett. Az utcán nem volt képes köszönni, innentől kezdve számomra nem létezik. Van egy idősebb féltestvérem is, őt eldobta. Most van 3 gyereke egy nőtől, akivel házasságban él. Nem is ez a lényeg.

Elég beteges lett mostanában azt hallottam. Fogalmam sincs hogyan él, mit csinál, annyit tudok van adóssága is van, és a végét járja. Vannak közös ismerőseink, ők mondták.

Nem kívánom ezt, de ha meghalna én is benne lennék az örökösök között? Semmi nem kell tőle, adósság meg főleg. Ki tudom én azt kerülni, hogy kiessek az öröklésből? Nem kell se a pénze, se az autója, se a háza, se az adóssága, semmije nem kell, megvagyok én nélküle/nélkülük is.

Még mielőtt jönne pár "hogy lehetsz ilyen szívtelen féreg, undorító alak" mondat. Aki eldob, és szó szerint szarik a pofámra, ne várjon tőlem semmit, meg senki más!

Köszönöm a válaszokat!

2017. jan. 18. 17:02
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
Féltestvéreiddel együtt te lennél az egyik örököse, ha nem akarsz örökölni, lemondasz az örökségéről, és kész.
2017. jan. 18. 17:13
 2/7 anonim válasza:
100%
Jól írja az első válaszoló: ha lemondasz az örökségedről (amin osztozkodnál, mint te is írtad: kocsi, ház stb), akkor az adósságról is.
2017. jan. 18. 17:16
 3/7 A kérdező kommentje:
Értem. A fiatalabb féltestvéreim kiskorúak még. Ha az idősebb féltestvérem is lemondaná az örökséget, akkor a ház, autó stb. nekik jut, de az örökölt adóssággal mi lesz? Ki fizeti ki?
2017. jan. 18. 17:20
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

Hát a kiskorú féltestvéreid gondviselője, alapesetben az anyjuk.

Ha az adósság értéke meghaladja a vagyontárgyak értékét, akkor mindenkinek célszerű lemondani az örökségről, és kész. Kiskorú örökösök eseten ehhez gyámhatósági engedély fog kelleni.

2017. jan. 18. 17:27
 5/7 anonim ***** válasza:
100%
Nem lehet örökségből mazsolázni, vagy lemond mindenki a lakásról autóról mindenről vagy nem és akkor ezek mellett megörökli az adósságot is.
2017. jan. 18. 19:28
 6/7 kovpet ***** válasza:
100%

Ha meghal, lesz hagyatéki tárgyalás, ahova te is hivatalos leszel mint örökös.

Az öröklés jog és nem kötelesség, tehát ha visszautasítod, akkor annyi.

De érdemes átgondolni az örökölt vagyon fényében, hogy mit teszel. Ha egyáltalán van vagyon. Ha nincs, akkor nincs kérdés, Magyarországon nem lehet negatívat örökölni, csak az örökölt vagyon erejéig felelsz az örökölt tartozás után. De azért ha van, azt fogadd el.

A gyerektartást amúgy bírósági úton kellett volna követelni és akkor muszáj lett volna fizetni.

2017. jan. 19. 10:52
 7/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat!!
2017. jan. 21. 12:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!