Kilakoltatási tilalom érvényes házastársra is?
Ezt a "nevén van", "nevére vette" fogalmazást felejtsük már el. Tehát a lányodnak van egy háza, és van egy törvényes apja, aki örökbe fogadta, innentől ugyanaz, mintha a vér szerinti apja lenne. Ha a tiéd lenne a ház, kirakhatnád a párodat, de így, hogy kettőtök gyerekéé, ugyanolyan joga van ott lakni, mint neked, sőt, a gyerekhez is ugyanannyi a joga, akkor is csak a beleegyezésével intézhetsz mindent, ha elváltok. Beszélj ügyvéddel, mert ez nem lesz egyszerű eset.
(többek közt azért küzdök a "nevére vesz", "nevére íratom" és hasonló pongyola kifejezések ellen, mert általában tisztán jelzik, hogy a használójuknak fogalma sincs a tényleges jogi viszonyokról, azt hiszik, itt tényleg csak papírok összevissza átirkálásáról van szó, aztán ebből lesznek az olyan kérdések, hogy "nevemre vettem egy gyereket, most levehetem a nevemről?" meg "fiam nevére írattam a házat, visszaíratnám a sajátomra, hogy teheti meg, hogy nem engedi?" meg "anyós komolyan megakadályozhatja, hogy eladjuk a házunkat csak mert az ő nevén van?" Mindez fel se merülne, ha a helyes kifejezéseket használnák az emberek: örökbe fogadtam a gyereket, fiamnak ajándékoztam a házat, anyósnak van egy háza, amiben lakunk.)
A 3. válaszhoz még hozzátenném: élesen szét kell választani a jogi helyzetet a gyakorlati történésektől. Hogy jogilag mi a helyzet, ott olvashatod. Azonban minden a viselkedéstől is függ nagyban. Tételezzük fel, hogy jogilag minden rendeződik a te leképzeléseid szerint. De a férjed egy másik ember önálló akarattal, önálló gondolatokkal és önálló motivációkkal. Tehát akkor is oda mehet, ha "jogilag minden rendben". Akkor is megverhet, akkor is elveheti a gyerekedet, és sok minden mást is tehet. Legfeljebb "más a jogi megítélés". Már amikor odáig jut a dolog. És a hatóságnak nem dolga a 24 órás védelem. Manapság már akkor se szereti csinálni, ha dolga lenne.
Mindenekelőtt kiegyeznék, az a legolcsóbb és legígéretesebb. Ehhez higgadt, objektív és nyugodt maradnék (tudom, nem könnyű). Ha nem megy kettesben a kiegyezés, segítséget kérnék (van ilyen szervezet). Ha az se megy, jöhet a bíróság, de az már jó drága és időigényes (és kétséges eredményű). Minél inkább képes vagy nyugodt és barátságos maradni, annál nagyobb az esélyed. És ez a fő esélyed.
Valóban jól írja az egyik előző válaszoló, megtévesztő és veszélyes jogi, pénzügyi kötelmek, jogviszonyok leírására pongyola, pontatlan, sok esetben igénytelen köznyelvet, esetlegesen rétegnyelvet használni.
Tehát a tényálladék:
Házas vagy. A férjeddel van egy közös gyermeketek. A közösen használt lakóingatlan tulajdonosa a közös gyermek. Implicit módon sejthető, hogy a gyermek 18 év alatti.
A válás, gyermekelhelyezés, vagyonmegosztás és lakáshasználat kérdésében a bíróság az illetékes, ami pedig a fenyegetést illeti, az a rendőrség hatáskörébe tartozik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!