Gyerekelhelyezési perbe tanunak hivtak be. Muszáj elmenni?
Volt szomszédomékról van szó. Ha elmegyek csak annyit tudok mondani.h sokat ordibaltak egymással.
Én az ország másik felébe koltoztem nem rég. Tudom h téríték az utat,de annyi pénzem sincs h elmenjek. Jövő hónapban kapok csak fizut,annyi pénzem volt hogy el koltoztem és kifizettem egy hónapra a munkás szallot. Csak kajajegyeim vannak.
Természetesen muszáj tanúskodni, mert az állampolgári kötelezettség.
Viszont kérelmezheted, hogy a lakóhelyed szerinti járásbíróságon hallgassanak meg, és ne kelljen a távoli bíróságra utaznod.
Írj egy beadványt, add elő, hogy nem tudsz utazni, és kérd, hogy a bíró rendelje el a lakóhelyed szerinti járásbíróság megkeresését. Ennyi.
Az pedig egetrengető butaság, hogy ne lenne következménye, ha a tanú nem megy el.
Ha először nem jelenik meg a tárgyaláson: bírság, és újra idézik. Ha másodszor sem jelenik meg: vagy még egy utolsó (magasabb) bírság és újra idézik, vagy - ez a bíró idegállapotától és az ügy súlyától függ - elővezetés elrendelése a tanú költségére (és ezt NEM fogja senki megtéríteni). Harmadik alkalom, ha van, mindenképp elővezetés. Ha távolra kell vinni, és nem érnének oda, az elővezetés jelenthet egy éjszakai fogdát is akár a közeli rendőrségen.
Én ügyvédként kértem már tanúra elővezetést polgári ügyben két alkalommal is - mindkétszer hozták is őket szépen bilincsbe verve a tárgyalási határnapra.
Bírságot meg vagy ezerszer kértem első alkalommal nem megjelenő tanúra. Ki is szabták mindig, a NAV pedig szépen végrehajtja. Ilyen egyszerű. Legközelebb pedig (a kettő elővezetettet kivéve) eljöttek maguktól is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!