A második világháború előtt miért különböztették meg a zsidókat és az izraelita vallásúakat?
Most vettük töriből az első zsidótörvény. Azt értem, hogy Hitlernek akartak kedvezni, azért hozták, de miért pont a zsidók ellen? Sőt, már a "0. zsidótörvény" ( numerus clausus ) esetében sem értettem, hogy mi a baj a vallással?
Vagy egyáltalán hogy lehet és miért kell valakit vallás alapján megkülönböztetni?
Illetve mi a különbség a zsidó és az izraelita vallású személy között ( mondjuk ezt sejtem, javítsatok ki ha tévedek: zsidó, ha már a szülei, nagyszülei, stb is izraelita vallású volt, de izraelita vallású, ha ő "átkeresztelkedett" és mintha mondjuk katolikusból református lett volna - csak ugye jelen esetben nem református hanem zsidó lett )?
Nagyon nem érted ezt a dolgot. Van ugye a zsidó vallás... a követőivel... meg van a zsidó etnikum. A két csoport nem fedi le egymást.
AHogy miért diszkriminálták őket az eléggé meredek téma. Biztos elég csúnya vita lesz belőle. Alapból egy etnikai és vallási kisebbségről volt szó, és abban a korban a tolerancia kevésbé volt fontos az embereknek. Az sem tett jót azsidók megítélésének, hogy a tanácsköztérsaság vezetői szinte kivétel nélkül közűlük származtak.
A fő ok mégis abban kereshető, hogy bizonyos foglalkozásokon/ágazatokon belül többségbe kerültek, ez pedig nem tetszett a hatalmi elitnek és a társadalom bizonyos csoportjainak.
Ahogy az első írta, a zsidóságra nem mint vallásra, hanem mint fajra tekintettek.
És ez bizony a mai napig így van, ugyanis az egész világon összesen 8 millió zsidó vallású ember él, de ha körülnézel itt gyakorin, sok ember a zsidóknak tulajdonít rengeteg befolyást, tökét, összeesküvés-elméletet ilyesmit... és akkor ők nem a vallásra gondolnak, hanem az izraeli származású emberekre.
Így keverik a nagy cégtulajdonosokat a kipát hordó pajeszos fazonokkal. Rasszizmus alapfokon, óje:S
De jó, hogy van aki kiszúrja ezt, pacsi, Kérdező:)
Már bocsánat, de akkor mi a különbség zsidó és zsidó között? Zsidó faj? Törin mondták már, de akkor sem értettem és a tanár nem tudta normálisan elmagyarázni.
Számomra a faj az az ember.
Mi alapján különböztetik meg ezen belül a "zsidó fájt"? Illetve a zsidó vallást és "fajt" hogyan különböztetik meg?
Egyébként azt, hogy miért különböztették meg, miért pécézték ki maguknak a zsidókat... kulturális különbség
Jézus megtiltotta a követőinek, hogy kamatra adjanak kölcsönt az embereknek, A zsidók (mint vallás) ugye nem hisznek Jézusban, mint Megváltóban, ezért az Ő parancsa számukra nem kötelező, vagyis kb időszámításunk óta a zsidóknak annyi előnyük volt a keresztényekkel szemben, hogy adtak kölcsönt kamatra.. az emberek tőlük tudtak így kölcsön kérni, vagyis kialakult a bankolás alapja (jó, nem ekkor alakult ki, de áttevődött az ő kezükbe)
Vagyis létrejött köztük egy vagyonos réteg.
Ez párosult egy eleve kulturális adottsággal, miszerint sokra tartják a tudást, a tanulást, vagyis nem álltak meg annál, hogy tudjanak írni és számolni, hanem felsőfokon képezték magukat, a gyerekeiket. Így értelmiségiek lettek, akik nem kapálásból fognak megélni, hanem agymunkából.
Vagyis kulturális alapja van annak, hogy sokan a zsidóságból (mostmár mint etnikum) gazdagok és képzettek.
Namármost kinek bssza a csőrét egy gazdag és értelmiségi osztály?
-a vezetőknek, akik attól tartanak, hogy ez a tudással és pénzzel (vagyis hatalommal) rendelkező csoport esetleg keresztbe tesz politikai céljuknak
-a csóró és tanulatlan nép, aki csak azt látja, hogy én szarban vagyok, bezzeg a szomszédnak milyen jó
Hitler az előbbi csoportba tartozott és az utóbbit használta ki. Megetette a néppel, hogy azért rossz neked, mert ő rajtad nyerészkedik, direkt úgy csinálja, hogy rossz legyen neked stb... vagyis a zsidóság ellen hangolta a népeket... (és mint azt manapság is láthatod) a közös ellenségkép egységet kovácsol, így lett Hitler népszerű.
FIGYELEM! AMIT ITT LEÍRTAM CSAK EGY SZELETE A DOLOGNAK! NEM AZ EGYETLEN VERZIÓ, NEM AZ EGYETLEN ÉS UNIVERZÁLIS RÉSZE A DOLOGNAK!
(csak mert lesznek még egyéb leírások is:D Amit leírtam, az így van, de vannak más tényezők és megközelítések is, amik nem feltétlen mondanak ellent ennek és nem feltétlen kevésbé igazak.)
4# ühüm, jó kérdés
zsidó fajnak lényegében a mai Izraelből származó emberek tekinthetőek... bár.. ja, sántít ez az egész, de hát aki bekategorizál embereket, az mindig tévedni fog..:/
Szóval a zsidó (mint vallás) nép leszármazottai, akik ugye a vallást már nem feltétlen tartják... vallás elengedésének ellenére egyébént a körülmetélés továbbra is divat vagy hát szokás a zsidók között...
Mint pl nekem van egy szír haverom, akinek semmi köze az iszlámhoz, de nem eszik disznót... miért? mert az arabok nem szoktak..:D semmi értelme, de örökölt kultúra... Ha ez a szír srác szír lányt fog elvenni és az ő gyereke is, akkor a haverom (aki egyékbént itt született, teljesen magyar) dédunokájára is azt fogják mondani, hogy ő arab, pedig a messzi származáson kívül semmi köze hozzá, de meglátszik a külsején.
Na, a zsidókon (mint etnikum) is sokszor meglátszik a származásuk... persze, sztereotipikus és kicsit rosszmájú, de tényleg jellegzetes orruk van sokszor:D És persze fontos a tanulás és a pénzzel való foglalkozás... kulturális örökség
Hogy nevezhetjük-e őket fajnak? Természetesen nem, a fajunk az ember, homo sapiens sapiens, azon belül ugye 4 vagy 5 féle ember van (europid meg a többit nemtom:D). A zsidó az származás. Fajnak nevezni ugyanúgy Hitler öröksége, ahogy a vallással való összemosás is. Csak sajnos beépült az emberekbe.
Érdekesség ként Magyarországon van pár szó amit tilos állítmányként használni, csak főnévként. Ilyen a zsidó és a cigány szavunk. Pl: Zsidó temető, cigány pecsenye.
De állítmányként az izraelita és a roma szavakat kéne használni helyette. Papiron.. na most hogy a valóság ettől hogy tér el az más kérdés.
7es, ez azt jelenti, hogy azt nem lehet mondani, hogy "az az ember egy zsidó/cigány"?
Milyen szar lehet... a zsidó népet több évezred óta hívják zsidónak, erre egy évszázad alatt sértés válik a népük nevéből:S
Ezt csak érdekességként mondtam :D
Persze vannak kivételek ezek alól is. De tényleg így működik. Azt hogy te kit hogy nevezel vagy bárki más az egyéni döntés. De pl egy hivatalos papíron vagy jegyzőkönyvön a cigány szó helyett a roma szót használják.
Nem a II.vh alatt vagy az azt megelöző pár évben jött létre az "antiszemitizmus". Pár ezer évvel a háború elött.
Ezt sokan úgy értelmezik, hogy a zsidókból mindig bűnbakot csináltak...
Szerintem nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél, szóval inkább azt vizsgáld meg, hogy adott korban éppen miért üldözték a zsidóságot. Az okok gyakorlatilag évezredek óta nem változtak, csak a körülmények és a korszellem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!