Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » A második világháború előtt...

A második világháború előtt miért különböztették meg a zsidókat és az izraelita vallásúakat?

Figyelt kérdés

Most vettük töriből az első zsidótörvény. Azt értem, hogy Hitlernek akartak kedvezni, azért hozták, de miért pont a zsidók ellen? Sőt, már a "0. zsidótörvény" ( numerus clausus ) esetében sem értettem, hogy mi a baj a vallással?

Vagy egyáltalán hogy lehet és miért kell valakit vallás alapján megkülönböztetni?

Illetve mi a különbség a zsidó és az izraelita vallású személy között ( mondjuk ezt sejtem, javítsatok ki ha tévedek: zsidó, ha már a szülei, nagyszülei, stb is izraelita vallású volt, de izraelita vallású, ha ő "átkeresztelkedett" és mintha mondjuk katolikusból református lett volna - csak ugye jelen esetben nem református hanem zsidó lett )?

2016. okt. 10. 23:14
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
A III. Birodalmat nem érdekelte a zsidó vallás a judaizmus. A zsidóságra mint fajra tekintett. Ez azt jelenti, hogy ha te német származású lettél volna és felveszed a zsidó vallást attól még árja maradsz és nem kerültél volna gázkamrába meg ilyesmi. Viszont egy olyan embert aki zsidó származású de teljesen vallástalan vagy katolikusnak volt keresztelve és keresztényként élt, nos őt megölték volna.
2016. okt. 10. 23:21
 2/13 anonim ***** válasza:
59%

Nagyon nem érted ezt a dolgot. Van ugye a zsidó vallás... a követőivel... meg van a zsidó etnikum. A két csoport nem fedi le egymást.

AHogy miért diszkriminálták őket az eléggé meredek téma. Biztos elég csúnya vita lesz belőle. Alapból egy etnikai és vallási kisebbségről volt szó, és abban a korban a tolerancia kevésbé volt fontos az embereknek. Az sem tett jót azsidók megítélésének, hogy a tanácsköztérsaság vezetői szinte kivétel nélkül közűlük származtak.

A fő ok mégis abban kereshető, hogy bizonyos foglalkozásokon/ágazatokon belül többségbe kerültek, ez pedig nem tetszett a hatalmi elitnek és a társadalom bizonyos csoportjainak.

2016. okt. 10. 23:25
 3/13 anonim ***** válasza:

Ahogy az első írta, a zsidóságra nem mint vallásra, hanem mint fajra tekintettek.

És ez bizony a mai napig így van, ugyanis az egész világon összesen 8 millió zsidó vallású ember él, de ha körülnézel itt gyakorin, sok ember a zsidóknak tulajdonít rengeteg befolyást, tökét, összeesküvés-elméletet ilyesmit... és akkor ők nem a vallásra gondolnak, hanem az izraeli származású emberekre.

Így keverik a nagy cégtulajdonosokat a kipát hordó pajeszos fazonokkal. Rasszizmus alapfokon, óje:S

De jó, hogy van aki kiszúrja ezt, pacsi, Kérdező:)

2016. okt. 10. 23:27
 4/13 A kérdező kommentje:

Már bocsánat, de akkor mi a különbség zsidó és zsidó között? Zsidó faj? Törin mondták már, de akkor sem értettem és a tanár nem tudta normálisan elmagyarázni.

Számomra a faj az az ember.

Mi alapján különböztetik meg ezen belül a "zsidó fájt"? Illetve a zsidó vallást és "fajt" hogyan különböztetik meg?

2016. okt. 10. 23:38
 5/13 anonim ***** válasza:
80%

Egyébként azt, hogy miért különböztették meg, miért pécézték ki maguknak a zsidókat... kulturális különbség

Jézus megtiltotta a követőinek, hogy kamatra adjanak kölcsönt az embereknek, A zsidók (mint vallás) ugye nem hisznek Jézusban, mint Megváltóban, ezért az Ő parancsa számukra nem kötelező, vagyis kb időszámításunk óta a zsidóknak annyi előnyük volt a keresztényekkel szemben, hogy adtak kölcsönt kamatra.. az emberek tőlük tudtak így kölcsön kérni, vagyis kialakult a bankolás alapja (jó, nem ekkor alakult ki, de áttevődött az ő kezükbe)

Vagyis létrejött köztük egy vagyonos réteg.

Ez párosult egy eleve kulturális adottsággal, miszerint sokra tartják a tudást, a tanulást, vagyis nem álltak meg annál, hogy tudjanak írni és számolni, hanem felsőfokon képezték magukat, a gyerekeiket. Így értelmiségiek lettek, akik nem kapálásból fognak megélni, hanem agymunkából.

Vagyis kulturális alapja van annak, hogy sokan a zsidóságból (mostmár mint etnikum) gazdagok és képzettek.

Namármost kinek bssza a csőrét egy gazdag és értelmiségi osztály?

-a vezetőknek, akik attól tartanak, hogy ez a tudással és pénzzel (vagyis hatalommal) rendelkező csoport esetleg keresztbe tesz politikai céljuknak

-a csóró és tanulatlan nép, aki csak azt látja, hogy én szarban vagyok, bezzeg a szomszédnak milyen jó

Hitler az előbbi csoportba tartozott és az utóbbit használta ki. Megetette a néppel, hogy azért rossz neked, mert ő rajtad nyerészkedik, direkt úgy csinálja, hogy rossz legyen neked stb... vagyis a zsidóság ellen hangolta a népeket... (és mint azt manapság is láthatod) a közös ellenségkép egységet kovácsol, így lett Hitler népszerű.

FIGYELEM! AMIT ITT LEÍRTAM CSAK EGY SZELETE A DOLOGNAK! NEM AZ EGYETLEN VERZIÓ, NEM AZ EGYETLEN ÉS UNIVERZÁLIS RÉSZE A DOLOGNAK!

(csak mert lesznek még egyéb leírások is:D Amit leírtam, az így van, de vannak más tényezők és megközelítések is, amik nem feltétlen mondanak ellent ennek és nem feltétlen kevésbé igazak.)

2016. okt. 10. 23:40
 6/13 anonim ***** válasza:
92%

4# ühüm, jó kérdés

zsidó fajnak lényegében a mai Izraelből származó emberek tekinthetőek... bár.. ja, sántít ez az egész, de hát aki bekategorizál embereket, az mindig tévedni fog..:/

Szóval a zsidó (mint vallás) nép leszármazottai, akik ugye a vallást már nem feltétlen tartják... vallás elengedésének ellenére egyébént a körülmetélés továbbra is divat vagy hát szokás a zsidók között...

Mint pl nekem van egy szír haverom, akinek semmi köze az iszlámhoz, de nem eszik disznót... miért? mert az arabok nem szoktak..:D semmi értelme, de örökölt kultúra... Ha ez a szír srác szír lányt fog elvenni és az ő gyereke is, akkor a haverom (aki egyékbént itt született, teljesen magyar) dédunokájára is azt fogják mondani, hogy ő arab, pedig a messzi származáson kívül semmi köze hozzá, de meglátszik a külsején.

Na, a zsidókon (mint etnikum) is sokszor meglátszik a származásuk... persze, sztereotipikus és kicsit rosszmájú, de tényleg jellegzetes orruk van sokszor:D És persze fontos a tanulás és a pénzzel való foglalkozás... kulturális örökség

Hogy nevezhetjük-e őket fajnak? Természetesen nem, a fajunk az ember, homo sapiens sapiens, azon belül ugye 4 vagy 5 féle ember van (europid meg a többit nemtom:D). A zsidó az származás. Fajnak nevezni ugyanúgy Hitler öröksége, ahogy a vallással való összemosás is. Csak sajnos beépült az emberekbe.

2016. okt. 10. 23:49
 7/13 anonim ***** válasza:
85%

Érdekesség ként Magyarországon van pár szó amit tilos állítmányként használni, csak főnévként. Ilyen a zsidó és a cigány szavunk. Pl: Zsidó temető, cigány pecsenye.

De állítmányként az izraelita és a roma szavakat kéne használni helyette. Papiron.. na most hogy a valóság ettől hogy tér el az más kérdés.

2016. okt. 10. 23:56
 8/13 anonim ***** válasza:
66%

7es, ez azt jelenti, hogy azt nem lehet mondani, hogy "az az ember egy zsidó/cigány"?

Milyen szar lehet... a zsidó népet több évezred óta hívják zsidónak, erre egy évszázad alatt sértés válik a népük nevéből:S

2016. okt. 11. 00:02
 9/13 anonim ***** válasza:
78%

Ezt csak érdekességként mondtam :D

Persze vannak kivételek ezek alól is. De tényleg így működik. Azt hogy te kit hogy nevezel vagy bárki más az egyéni döntés. De pl egy hivatalos papíron vagy jegyzőkönyvön a cigány szó helyett a roma szót használják.

2016. okt. 11. 00:07
 10/13 anonim ***** válasza:
40%

Nem a II.vh alatt vagy az azt megelöző pár évben jött létre az "antiszemitizmus". Pár ezer évvel a háború elött.

Ezt sokan úgy értelmezik, hogy a zsidókból mindig bűnbakot csináltak...

Szerintem nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél, szóval inkább azt vizsgáld meg, hogy adott korban éppen miért üldözték a zsidóságot. Az okok gyakorlatilag évezredek óta nem változtak, csak a körülmények és a korszellem.

2016. okt. 11. 00:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!