Tényleg kimondták hogy az a hitelszerződés amiben nem szerepelt hogy pontosan mennyit fizet vissza az adós, érvénytelen?
Néhány hete talán 1-2 hónapja jelentek meg azok a hírek hogy született egy ilyen ítélet, és a híresztelők szerint ez alapján már perelhet mindenki még a végtörlesztettek is.
Hiszen ha érvénytelen volt a szerződés akkor a banknak az eredeti összeg plusz a banki alapkamat járt volna vissza és minden ami afölött van nem!
Egyrészt nem tudom a részleteket hogy ezt a kúria vagy milyen bíróság mondta ki?
Esetleg az alkotmánybíróság állásfoglalása volt és az alapján született a döntés bíróságon?
Szeretnék biztosabbra menni, mert pl a "Jogi balesetek" és hasonló Facebook oldalak nem tudom mennyire megbízhatóak?
Viszont fontos lenne tudni ez alapján lehet -e perelni?
Főleg olyanoknak akik a "nyomás" és megnövekedett törlesztő összeg miatt végtörlesztettek is már!
Persze egy másik forint hitelből!
Rokonaimnál:
Egy 4,8M mezőgazdasági gépre felvett deviza hitelből csinált a bank több mint 9M -t, úgy hogy a törlesztőrészletek is 100k körülire mentek fel!
A végtörlesztéssel és egyben a gép eladásával ez vissza lett fizetve, ehhez egy másik bank adott egy kisebb forint hitelt nekik.
Namost ha a kérdésemben foglalt dolog igaz akkor a valós tartozásuk "csak" a 4,8M plusz banki alapkamat volt. Azaz 2.5 -3M val tartozna a bank vissza egy nyertes per után!
Rendezhető ez így utólag?
Elévülés ilyen esetben hogyan mi módon vonatkozik?
Nem tudom, hogy ez így vane, de azt ne felejtsd el, hogy az ha az ismerősödék deviza hitelt vettek fel, akkor ők nem forintot vettek fel, hanem külföldi pénzt, csak a bank "jófejségből" egyből átváltotta forintra. Meg kéne nézni a szerződést, hogy mi van benne xxx huf vagy xxx egyéb. Ha most csinálnák vissza, akkor valószívű, hogy napi áron kellene átváltani a forintot, az adott valutára.
Pl, ha csirke alapú hitelt vesztek fel, akkor mondjuk a bank fog 10 db csirkét, azt eladja és odaadja a pénzt, akkor a visszacsinálás végén 10 db csirke kell legyen a banknál, függetlenül, hogy ma mennyibe kerül a csirke.
Pont azt mondta ki a Kúria, hogy akkor is rendben van, ha forintban nincs a szerződésben a pontos összeg.
Perelni felesleges.
Egy irodányira dolgozom az egyik devizahiteles-mentő zsenitől, naponta keresik rajtam úgy, mintha maga a Jóisten lenne, közben meg szegény olyan értelmes, mint egy marék lepke. Az ilyenek elhitették az emberekkel ezt a hülyeséget, hogy a bankoknak anno nem telt egy jogászra, hogy a szerződések okésak legyenek és minden érvénytelen úgy, ahogy van.
De ez nem így van.
Meg kell egyezni valahogy a bankkal és beletörődni, hogy ennek a megoldása nem lesz egyszerű.
Ok, mint írtam a végtörlesztés már megtörtént amikor a kormány "kényszerítette" a lehetőséget mindenkire!
Szóval elvileg az eredeti tartozás már mindenki részéről letudva. Viszont arra a 4-5 évre amíg megvolt a hitel 3 milliónál is többet számolt fel a bank még így is, majdnem megduplázták a "pénzüket" a rokonaim kárára.
Gondoltam ha van bármi kicsi esély hogy ebből viszont lássanak valamit akkor meg kell ragadni.
De úgy látom nincs...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!