Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Kérhet-e a munkáltatóm arra,...

Kérhet-e a munkáltatóm arra, hogy írjam meg a saját felmondásom?

Figyelt kérdés

A szomszédokon nevelkedett szakjogászok kérem NE válaszoljanak.

Egymagam vagyok jogász egy közepes méretű cégnél, mindenféle jogi munkát én végzek el. A kérdésem az, hogyha a munkáltató fel akar mondani nekem, akkor kötelezhet-e arra, hogy megírjam a saját felmondásom? Mivel tisztába vagyok azzal, hogy nem mondhat fel jogszerűen, ő meg azzal, hogy beperlem, ha jogtalanul rúg ki, ezért ki mást kérne meg erre, mint engem? Erkölcsi, etikai alapon megtagadhatom a munkavégzést ebben az esetben? Vagy ha rosszul írom meg a saját felmondásom, később beperelhet ezért?

(NEM áll fent ez a helyzet, tehát a kérdés FIKTÍV, nem valós, de érdekel, hogy ilyenkor mi a helyzet.)

2016. szept. 20. 10:44
1 2
 11/16 kovpet ***** válasza:
Félreértettem? Nem az van, hogy olyan felmondást akar íratni vele a munkáltató, amiről tudja, hogy jogtalan?
2016. szept. 20. 15:56
 12/16 anonim ***** válasza:
Nem, a kérdésben ilyesmiről szó sincsen.
2016. szept. 20. 16:03
 13/16 kovpet ***** válasza:

Akkor félreértettem.

Ez mit jelent: "Mivel tisztába (sic!) vagyok azzal, hogy nem mondhat fel jogszerűen"?

Nem azt, amit én hittem, hogy jelent? :)

2016. szept. 20. 17:19
 14/16 anonim ***** válasza:

Ezt én sem értem, viszont utána a beszélgetésből az derült ki, hogy ő konkrétan arra kíváncsi, utasítható-e arra, hogy olyan felmondást fogalmazzon meg mint jogász, amit utána ő fog megkapni.

A jogosságáról pedig semmit sem tudunk, mivel fiktív dologról van szó, tehát az nem derül ki, jogos lenne-e vagy sem.

Az elméleti kérdésre pedig szerintem gyakorlatilag egyszerű - jogilag - a válasz: igen, munkavállalóként az ilyen utasítást is teljesítenie kell, mivel nem életveszélyes senkire nézve, ergo nem tagadhatja meg. Ha megtagadja, ez már lehet egy jogszerű felmondás oka mindenképpen.

Ha pedig megteszi, akkor a kérdés az lesz, mi a felmondás indoka, és az megállja-e a helyét az adott helyzetben.

Minden más puszta spekuláció valamiről, ami még meg sem történt, és nem is biztos, hogy fog.

2016. szept. 20. 17:25
 15/16 A kérdező kommentje:

tisztábaN, bocsi.

Kovpet, a jogszerűtlen és a jogellenes nem ugyanazt jelenti. Mondhatnám úgy is, hogy a jogszerűtlen (jogtalan) felmondás megíratása nem jogellenes...

Jogszerűtlen a felmondás, mert nem valós tényeken alapulna és nem lenne okszerű sem (ezt értettem az alatt, hogy "nem mondhat fel jogszerűen", s csak ezt tudjuk az indokról, tehát lényegében sikeresen megtámadható a felmondás).

Ez is probléma, mivel ha megírnám, függetlenül attól a ténytől, hogy nekem szólna vagy sem, az indoklás megtámadható lenne, tehát nem végeztem el a munkámat, az az általában elvárható szakértelem követelményének nem felelt meg a munkavégzésem, de az a munkáltató utasítására történt.

Most már csak ismétlem önmagam. Látom 76%-os elkaptad a fonalat, köszönöm a válaszaid.

2016. szept. 21. 07:43
 16/16 anonim ***** válasza:

Én itt - a munkáltató helyében - úgy oldanám meg a dolgot, hogy egy mintát íratnék veled, indokolás és adatok nélkül. Azt kétség kívül köteles vagy megcsinálni.

Az indokot meg beírnám én, és a te adataiddal (a példád alapján mondom ezt) kiegészítve már egy felmondást adnék át neked, míg amit tőled kaptam, csak egy sablon, mintha, amit munkaköri kötelességed volt felhívásra a legjobb tudásod szerint megcsinálni.

És az bárkinek utána felhasználható, individualizálható.

2016. szept. 21. 11:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!