Hol található meg a közjegyzők feladatainak pontos, konkrét leírása?
Hogy mit jelent gyakorlatilag a hagyatéki eljárásban a közjegyző munkájára vonatkoztatva, hogy "az örökléssel kapcsolatos valamennyi kérdés jogvita nélkül rendeződjék" és hogy "az érdekeltek a kellő jogi tájékoztatást megkapják"?
A leírás szerint a közjegyző mintha az államot képviselné, érdek nélkül; mégis a hagyatéki eljárásban érdekeltek fizetik a díját, nem?
A közjegyzőkről szóló törvényben, illetőleg a MOKK oldalán.
A közjegyző nem képvisel senkit.
Köszönöm.
Olyan nincs, hogy nem képvisel senkit. Ha nem az államot, akkor a pártatlan igazságszolgáltatást.
Akkor megnézem, beírom a MOKK-ot.remélem találok részleteket is, nem csak általános, semmitmondó megfogalmazást, ami szerint azt csinál, amit jónak lát.
Bocs, az viszont akkor baj.
Fogalmazzuk másképpen, akkor. Valakinek biztos tartozik számadással, valaki fizeti a munkabérét. Valaki, valamilyen szerv vállalja a felelősséget a megbízhatóságáért, biztos.
Vagy akkor a több hagyatéki illetéket fizető örökösök érdekét képviseli? Baj lenne.
Azért szeretném kitalálni a működési mechanizmust, ha úgy tetszik, hogy tudjam, hogy hol a helyem, hogyan lát(hat)ja a közjegyző az egyik örököst.
Ne haragudj, Kérdező, de a probléma ott kezdődik, hogy neked a "képviselet" fogalma mint olyan sajnos nincs meg.
Az "igazság képviselete" laikus kifejezés, a "képviselet" mint jogi fogalom pedig teljesen mást jelent.
Ezt így nyilván nem fogod sehol megtalálni, mert rosszul keresed.
Nem haragszom; köszönöm a linket.
Laikus vagyok, köznyelven beszélünk, persze, hogy a köznyelvi értelemben írtam a képviseletről, mint olyanról.
De, valahogy úgy van, ahogy írtam, hiszen a linkben is azt írják, hogy az állam igazságszolgáltató tevékenysége keretében végez "jogszolgáltató hatósági tevékenységet" a közjegyző.
Igazából, olyan fából vaskarika. Mert a jogi lehetőségek pl. egy hagyatéki ügyben, ahol több örökös van, az egyik örökös érdekét szolgálják, de a másiké ellen vannak.
Nem tudom, hogy ez a betett link lehet-e az összes leírás a feladatokról, vagy van még konkrét lista, ahol a hatósági tevékenységek pl. adatgyűjtő részleteiről írnak. Hogy mondjuk hogyan kereshetnek utána személyeknek, iratoknak esetleg egy hagyatéki ügyben.
Még keresek tovább.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!