Írja meg végre valaki: A Választójogi Tv. Megengedi hogy az állampolgár, ha a választás napján nem tartózkodik a lakhelyén, más helyszínen olyan egyéni jelöltre adhatja le voksát, akihez nincs és esetleges megválasztása esetén jövőben sem lesz köze?
A választójogi törvény megengedi az átjelentkezést, vagyis azt, hogy a polgár ne az állandó lakhelyén szavazzon. Viszont ott az ottani jelöltek közül kell választania. A választás úgyis sokszor pártszimpátia alapján megy.
Ha az otthoni jelöltre akar szavazni, akkor ne jelentkezzen át, és otthon szavazzon!
A pártszimoátiát félretéve: Van ebben logika?
Ez pont olyan, mint az amerikás magyarok végül meg nem valósult szavazása, amiről a szenzációs Hofi mondta: Ő dönti el kintről, hogy milyen szarban éljek én itthon?
Lehet, hogy volt, vagy lesz köze, például ott tanul, de ez nem törvényszerű.
Valóban jobb lenne, ha végre úgy rendeznék a dolgot, hogy: nekem ez az állandó lakhelyem, ebbe a körzetbe tartozom, és az itteni jelöltekre szavazhatok. Még akkor is, ha átkérem magam egy másik városba.
Én is így gondolkodom. Lakóhelytől távoli körzetben történő voksolás volt korábban is, de akkor csak a pártlistára lehetettt szavazni.
A Törvény számát, idejét - hogy előkereshessem és tanulmányozzam - sajnos, senki nem tudta megmondani, de valószínűleg úgy van, hogy aki úgy szervezi meg, vadidegen emberre is szavazhat.
Itt jön az ellentmondás: A második fordulóban nem szvazhat az, akinek az eredeti körzetében a jelölt már az első fordulóban mandátumot nyert. Így az első fordulóban hozott áldozat elvész, mert az Ő szavazata kiesik. Ez valamilyen igazságosságra törekvés lenne?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!