Unfair jutalom osztogatás, van erre bármilyen jogszabály? (bővebben lent)
Elég komplikált kérdésem lenne, nem tudom hogy ez jogilag sértő-e de mindenesetre elég unfair dolog.
Szóval adott egy cég, ahol minden egyes dolgozó nyári jutalomban részesült kivéve egy adott szektort , mert ők nem hogy nem kaptak semmi ilyesmit, (kivéve a kiskirálykodó talpnyaló) még körbe is lettek röhögve mert míg mindenki más ünnepelt a nyári jutalom gyanánt addig nekik folytatniuk kellett munkájukat. És nem felsőbbvezetőkről vagy egyéb "fejesebb" dolgozokról van szó, mert a megegyező fizettéssel és azonos mértékű pozicióval rendelkező személyek is megkapták. Igazábol nem tudom hogy ilyen esetben lehet-e lépni, mert (gondolom én) a vezetőség dönti el hogy ki kapjon és ki nem, de eléggé unfair és felháborító hogy egy adott csoport azért nem kap mert hülyére veszik öket, és a semmittevő sunyi kollégájuk meg igen. És nem beosztási különbségekről beszélünk mert abszolút mindenkinek járt csak nekik nem. Van ennek bármiféle jogi szabályozása? Előre is köszönöm.
ui: Beszólogató "trollok" kíméljenek, nem vagyok jogi lexikon éppen ezért kérdezek, és lehet elsőre fura a kérdés de láttam már egyértelmű baromságra is jogi megoldást.
Igen, jutalom csak adható, a cég dönti el kinek ad (hacsak munkaszerződésben, kollektív szerződésben ez nincs benne).
Megtámadni ezt csak akkor tudnád, ha valami diszkrimináció miatt lenne jutalmazottak csoportosítása (pl. négerek, romák, melegek nem kapnak).
Ez sajnos megfoghatatlan. De mondok egy tanmesét: a cégnél volt egy telepvezető és az irodavezetője, akit egyébként csak ágybetétnek neveztek a háta mögött, gondolom sejthető miért. Ezek ketten minden plusz keretet el tudtak tüntetni. A felső vezetés megunta és egyszer azt mondta neki: Kálmán b+ itt egy jutalomkeret, de ezt csak a beosztottaid között oszthatod fel. Kálmán, mikor látta, hogy ezt a keretet nem tudja lenyúlni a r ibancával, azt válaszolta: - itt senki sem érdemli meg a prémiumot. És inkább visszaadta a keretet.
Átlagos vállalatnál a jutalomosztás tipikusan beosztásra, pofára és csókra megy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!