Ha találok egy műtárgyat vagy természeti kincset akkor az az államé?
Igényt tart a talált (ásvány)kincsre az állam, és ezért ha valaki például olajat talál a földjén azt eltitkolja mert így jár jobban mint ha az állam megjelenne a haszon élvezőjeként. És ha az állam kitermelőként megjelenne, az a föld gyakorlatilag már nem is az eredeti tulajdonosé csak papíron. Így aztán külföldről veszünk olajat és földgázt, pedig ha ez a törvény megváltozna, kiderülne hogy meglepően gazdagok vagyunk ilyen ásványkincsekben.
A nemesfém kincsek esetében szintén negatív hatása van a nevezett államhatalmi törvénynek. Példa rá a Seuzo kincs esete. Ha az állam tisztességes vételi árat ajánlana ilyen esetekben akkor Sümegh József nem a kocsmában mutogatja talált kincseit és talán nem felakasztva végzi. Ráadásul olyan gyalázatos módon hogy egészen a mai napig az a hivatalos verzió hogy a leszerelés előtt álló katona öngyilkos lett.
Összegezve, ideje lenne továbblépnünk a sötét kommunista korszakból és a többi demokratikus országgal azonos törvényeket hozni a földeden talált (ásvány)kincsekkel kapcsolatban.
A régi kardot, amit találtál, az nem tiéd, vagyis azt nem vehetik el, az állam tulajdona.
Azonban "elvehetik" a kertedet. Kisajátíthatják, de annak szigorú szabályai vannak. De ha egy komolyabb régiség lelőhelyen van a kerted, ami indokolja, hogy régészek hosszabb ideig végezzenek ásatásokat, akkor kisajátíthatják a földterületet, de azért kártalanítás jár.
Az ingatlan tulajdonjogát mégis, hogyan ne tudnád már bizonyítani? Erre való az ingatlan-nyilvántartás.
Ha nagy olajlelőhelyet vagy aranybányát találnál (az esély nulla), akkor lehet, hogy kisajátítanák a földet, hiszen a föld méhének kincsei az állam tulajdonában állnak.
Egyéb esetben elvinnék a műkincset, vagy mit tudom én, amit találtál, és a földedhez természetesen nem nyúlnának.
Ez mondjuk szerintem elég logikus.
A törvény szerint minden, ami 1711 előtt a földbe került, régészeti lelet, és ezáltal az állam tulajdona. (Egyébként hogy miért pont ezt az évszámot jelölték ki ennek, nem tudom, és korábban is érdekelt.)
A természeti értékek pedig alapvetően.
Tehát egy régi kard (attól függ, milyen régi, lásd az előbbi évszámot) az államé, de a föld, amiben találtad, értelemszerűen nem. Esetleg vonhat magaután további ásatásokat eredményként.
A természeti kincs az más, és nem ismerem úgy, hogy belemerüljek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!