Magánokirat hamisítás elévülési ideje mennyi?
Az már elévült. 20 éve még 10 év volt az elévülési idő.
Aztán drágalátos kormányaink lecsökkentették 5 évre hogy nehogy elkapják őket a lopás után.
Azóta is 5 év sajnos.
#1.
Honnan szedsz össze ennyi szamárságot?!
Kérdező:
Az részletkérdés, hogy a magánokirat hamisítás nem büntetendő, "csak" annak felhasználása.
( Btk. 345. § Hamis magánokirat felhasználása )
Nincsen egységes elévülési idő. Hülyén is nézne ki, ha egy emberölés ugyanannyi idő alatt évülne el, mint egy tyúklopás.
Minden bűncselekmény ( kivéve azt a néhányat, amelyek nem évülnek el) elévülési ideje az érte kiszabható szabadságvesztés felső határa. ( Btk. 26. §,)
A "Hamis magánokirat felhasználása" esetében ez 1 év.
vagyis már régen elévült.
( Az más kérdés, hogy az elévülést megszakítja a hatóságok eljárási cselekményei, de nyilván itt ilyesmiről nincs szó.)
Az elévülés ideje minden bűncselekmény esetében megegyezik annak felső határával, de minimum 5 év.
"# 3/3 Időpont ma 17:59"
Igaz, rosszul írtam.
De jó jogszabályi hivatkozást írtam, csak nem olvastam el, hanem fejből írtam, és a minimum öt év valahogy kiesett.
Köszi a javítást!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!