Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Magánokirat hamisítás elévülés...

Magánokirat hamisítás elévülési ideje mennyi?

Figyelt kérdés
Végrendelet hamisítás volt kb 20 évvel ezelőtt. Lehet ebből még baj, vagy már elévült?
2016. máj. 6. 11:18
 1/4 EagleHUN ***** válasza:
65%

Az már elévült. 20 éve még 10 év volt az elévülési idő.

Aztán drágalátos kormányaink lecsökkentették 5 évre hogy nehogy elkapják őket a lopás után.

Azóta is 5 év sajnos.

2016. máj. 6. 11:31
 2/4 anonim ***** válasza:

#1.

Honnan szedsz össze ennyi szamárságot?!

Kérdező:

Az részletkérdés, hogy a magánokirat hamisítás nem büntetendő, "csak" annak felhasználása.

( Btk. 345. § Hamis magánokirat felhasználása )

Nincsen egységes elévülési idő. Hülyén is nézne ki, ha egy emberölés ugyanannyi idő alatt évülne el, mint egy tyúklopás.

Minden bűncselekmény ( kivéve azt a néhányat, amelyek nem évülnek el) elévülési ideje az érte kiszabható szabadságvesztés felső határa. ( Btk. 26. §,)

A "Hamis magánokirat felhasználása" esetében ez 1 év.

vagyis már régen elévült.

( Az más kérdés, hogy az elévülést megszakítja a hatóságok eljárási cselekményei, de nyilván itt ilyesmiről nincs szó.)

2016. máj. 6. 12:03
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

Az elévülés ideje minden bűncselekmény esetében megegyezik annak felső határával, de minimum 5 év.

2016. máj. 6. 17:59
 4/4 anonim ***** válasza:
100%

"# 3/3 Időpont ma 17:59"

Igaz, rosszul írtam.

De jó jogszabályi hivatkozást írtam, csak nem olvastam el, hanem fejből írtam, és a minimum öt év valahogy kiesett.

Köszi a javítást!

2016. máj. 6. 18:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!