Ha apum meghal, akkor kapok örökséget? Valahol, valamilyen hivatalban fel van az jegyezve, hogy én is az ő gyereke vagyok? Vagy ahhoz tartanom kéne vele a kapcsolatot, hogy tudjam mikor hal meg, és akkor tudjak menni követelni a nekem járó részt?
Igen,örökölsz te is!
A közjegyző fog megkeresni haláleset után,és mivel csak különleges esetben lehet kitagadni gyereket(csak ha a család,vagy szülő ellen testi sértést,vagy annál súlyosabb bűncselekményt követ el)az örökségből,de a köteles rész minimum jár!Ha jól tévedek ez a rádeső rész fele,vagy negyede(?).
Persze az "i"gazságszolgáltatás okoz néha meglepetéseket,és a 3 féltesódnak se leszel a szíve csücske.
Ja,és valóban az anyakönyvből tudják meg,hogy kinek a gyereke vagy,és a lakcímedre küldenek majd levelet.
Eszembe jutott 2 lehetőség,ahogy kitúrhatnak:
1.Mindent a mostani asszony,vagy gyerekek nevére vesznek,és apád max haszonélvező az ingatlanban,üzembentartó az autóban.
2.Eltartási szerződést köt valakivel(esetleg a 3 féltesóddal).Ekkor csak úgy juthatsz az örökségedhez,ha a tartók nem a szerződésben leírtak alapján tartották apád,és perelsz.Ezt viszont bizonyítani kell!
Reméljük nincs ilyen furfangos apád!
Ha az apád nem írt végrendeletet és nem másokra hagyta akkor öröklési jogod van.
De sajnos ha nem egy helyen laktok akkor senki nem figyeli ki maradt a törvényes örökös, a törvény ilyen szempontból vak. Ha neki ott is vannak utódai azok mindent bezsebelhetnek.
Tehát nem ártana valamiképp önmagadat is biztosítani-- Ha másképp nem ügyvéd segitségével
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!