Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Kell e valami papir ahhoz...

Kell e valami papir ahhoz hogy csaladtag neven levo kocsit EU-n belul kulfoldre vigyek?

Figyelt kérdés
A kocsi anyam neven van. Itthon ugye csaladon belul nem kell kolcsonadasi szerzodes biztosan, es ugye mivel anyamrol van szo azt egyertelmuen tudom igazolni hogy kozvetlen kapcsolatrol van szo. Mi a helyzet az EU-val (horvatorszag) arra fele a hataron gyakran szoktak nezni a kocsi papirjait is. Eddig olyat talaltam hogy harmadik orszagba szukseges teljes bizonyito ereju maganokiratba vagy kozokiratba foglalt szerzodes. De EU-ra nem vonatkozik a torveny. Mi a helyzet ebben a szituacioban?

2016. febr. 22. 08:08
 1/1 anonim ***** válasza:

Ha az adott ország szabályai elvárnak ilyesmit, akkor kellhet. De nem hiszem, hogy ilyen értelmetlen szabály bárhol is érvényben lenne.

Magyarországon erősen túllihegik ezt a kérdéskört, de nem a hatóságok, hanem a megmondóemberek. 10-ből 9 ember simán azt mondja, nem is vezetheted más kocsiját kölcsönadási nélkül - na ez nem igaz. Közvetlen kapcsolatnak semmi köze ahhoz, hogy más kocsiját használod. A kölcsönadási szerződés polgári jogi kérdés, vagyis azért köttetik, hogy a kölcsönadó és kölcsönvevő el tudjon számolni egymással. A hatóságnak mi köze ehhez?

Ugyan én még Horvátországban nem kocsikáztam, de voltam már Ausztriában, Németországban, Svájcban, Franciaországban, Csehországban, Lengyelországban más autójával (hol bérautó, hol családon belüli kölcsönautó). Csehországon és Franciaországon kívül minden más országban igazoltattak már, a legtöbb esetben fel sem merült, hogy most kié ez a kocsi, de legfeljebb említés szintjén. Bérautónál persze volt nálunk papír (bár azt sem kérték el, nem nézték meg soha), de családi kocsinál még csak nem is volt semmi.

2016. febr. 22. 11:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!