Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Az önkormányzat elveheti a...

Az önkormányzat elveheti a telek előtti út egy részét?

Figyelt kérdés

Van egy telkünk, ami egy nagy 2000 m2-es telek volt és felét vettük meg. A felső felén ház van. A mi részünk csak az üres telek. A végében megy egy földút. A szomszéd most elcserélte a saját telke egy részét a földút egy részére és az út most egy más irányba folytatódik. Amivel nem lenne gond csak a telkünk elől elvettek kb. 6 m-t. 15 m széles a telkünk. Az utcaterv szerint arra a felére kellene bejárót csinálni, ahonnan elvették a 6 m-t, amit a szomszéd kapott meg. Megkérdeztem a polgármesteri hivatalban valakit, hogy ezt hogyan csinálhatták meg. Azt a választ kaptam, hogy ezt meg lehet így csinálni nekik. Ők döntenek az út sorsáról. Lerajzolta egy papírra nekem, hogy csináljak a másik oldalra kapubejárót, a házat tegyem feljebb a telekre és a ház sarkát csapjuk le és akkor be lehet menni az autóval.

Van erre valami törvény, hogy csak úgy kérdezés nélkül elvehetik a telek előtti út egy részét? Szerintük van,de én nem találtam eddig.

Hol tudok ennek utána nézni?

2016. febr. 2. 21:11
 1/3 anonim ***** válasza:

Igazából megtehetik, hogy átépítik az utat. Mert ugye ez a probléma, nem? Az utat nem úgy építik, ahogy eddig volt, ahogy eddig ti terveztetek mindent.

De az út az övék és ( bizonyos szinten ) megtehetik, hogy átépítik / lezárják egy részét.

2016. febr. 2. 21:40
 2/3 anonim ***** válasza:
96%

ELvehetik, de csak ha fizetnek érte. Ennek a folyamatnak a neve, kisajátítás.

Az utak minimális szélessége meg van határozva. Ez nálunk pl. 9 m volt. Ha a korábbi kitűzés során az út szélességénél (pl. 9 m) kisebb utat hagytak, akkor az önkormi levághat a tiedből és a szemköztiéből is, hogy az út szélessége meglegyen. Azonban köteles azonnal, pénzben kártalanítani.

2016. febr. 2. 21:47
 3/3 anonim ***** válasza:

Nem vettek el semmit. Telek előtti rész közterület, így eddig is az adott önkormányzat tulajdona volt. Azzal szabadon rendelkezhetnek.

Kisajátításról pedig itt szó sincs.

2016. febr. 2. 22:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!