Az önkormányzat elveheti a telek előtti út egy részét?
Van egy telkünk, ami egy nagy 2000 m2-es telek volt és felét vettük meg. A felső felén ház van. A mi részünk csak az üres telek. A végében megy egy földút. A szomszéd most elcserélte a saját telke egy részét a földút egy részére és az út most egy más irányba folytatódik. Amivel nem lenne gond csak a telkünk elől elvettek kb. 6 m-t. 15 m széles a telkünk. Az utcaterv szerint arra a felére kellene bejárót csinálni, ahonnan elvették a 6 m-t, amit a szomszéd kapott meg. Megkérdeztem a polgármesteri hivatalban valakit, hogy ezt hogyan csinálhatták meg. Azt a választ kaptam, hogy ezt meg lehet így csinálni nekik. Ők döntenek az út sorsáról. Lerajzolta egy papírra nekem, hogy csináljak a másik oldalra kapubejárót, a házat tegyem feljebb a telekre és a ház sarkát csapjuk le és akkor be lehet menni az autóval.
Van erre valami törvény, hogy csak úgy kérdezés nélkül elvehetik a telek előtti út egy részét? Szerintük van,de én nem találtam eddig.
Hol tudok ennek utána nézni?
Igazából megtehetik, hogy átépítik az utat. Mert ugye ez a probléma, nem? Az utat nem úgy építik, ahogy eddig volt, ahogy eddig ti terveztetek mindent.
De az út az övék és ( bizonyos szinten ) megtehetik, hogy átépítik / lezárják egy részét.
ELvehetik, de csak ha fizetnek érte. Ennek a folyamatnak a neve, kisajátítás.
Az utak minimális szélessége meg van határozva. Ez nálunk pl. 9 m volt. Ha a korábbi kitűzés során az út szélességénél (pl. 9 m) kisebb utat hagytak, akkor az önkormi levághat a tiedből és a szemköztiéből is, hogy az út szélessége meglegyen. Azonban köteles azonnal, pénzben kártalanítani.
Nem vettek el semmit. Telek előtti rész közterület, így eddig is az adott önkormányzat tulajdona volt. Azzal szabadon rendelkezhetnek.
Kisajátításról pedig itt szó sincs.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!