Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Segítene valaki? Erre vonatkoz...

Segítene valaki? Erre vonatkozó jogszabály létezik?

Figyelt kérdés

Korábban végeztem egy főiskolát, de a szokásos, nyelvvizsga nélkül diploma nincs. A kérdésem az, hogy akár lehetne is esélyem betölteni egy szakmába vágó állást, ha a munkáltató rugalmas, és kiköti, hogy idén x hónap y napjáig legyen meg a nyelvvizsga? A bérezés része NEM érdekel, csak hogy dolgozzak, egy hivatali állásról lenne szó.

Köszi szépen!

2016. jan. 17. 16:56
 1/9 A kérdező kommentje:
Kérek szépen mindenkit, hogy a degradáló, "le lehet ülni tanulni" vagy hasonlókat ne írjatok.
2016. jan. 17. 16:58
 2/9 anonim ***** válasza:
Piaci munkáltató megteheti ha akarja, hogy alkalmaz. Közigazgatásban, vagy állami szervnél, ahol előírás az x diploma megléte, ott nem fog menni.
2016. jan. 17. 18:15
 3/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen! :)
2016. jan. 17. 18:24
 4/9 anonim ***** válasza:

A nyelvvizsga elvárása jogellenes. Törvényes, de jogellenes.

Alapvetően egy diploma azt igazolja, hogy adott területen szakirányú képesítést szereztél. Ennek igazolását nem lehet attól függővé tenni, hogy te beszélsz-e idegen nyelvet, vagy sem, kizárólag akkor, ha a szakma gyakorlásának - amelyet elsajátítottál - előfeltétele az idegenyelv-tudás. Pl. idegenforgalom, szinkron-tolmács, nyelvész, stb.

Én az AB-hoz fordulnék, hogy semmisítse meg a szóban forgó jogszabályhelyet.

2016. jan. 17. 19:33
 5/9 A kérdező kommentje:

Nincs mit tenni, ha jogszabály előírja, akkor sokra nem megyek az államvizsgát igazoló fecnimmel :(

Nekem ez lenne az álom munka, és nem kell beszélni a nyelvet abban az irodában.

2016. jan. 17. 19:37
 6/9 anonim ***** válasza:

Hát van mit tenni, éppen azt ecseteltem.

Az AB hatályon kívül helyezheti a jogszabályt.

2016. jan. 17. 19:46
 7/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm a hasznos választ de ne szólj le, nyilván nem gondolhattad komolyan, hogy jelezzem ezt az AB felé és aztán a 2 szemem világáért majd eredménye is lesz..
2016. jan. 17. 21:21
 8/9 anonim ***** válasza:

De. Komolyan gondoltam.

Az AB erre van.

2016. jan. 17. 21:37
 9/9 anonim ***** válasza:
Amit én a helyedben első körben biztosan megtennék, az az, hogy a megpályázni kívánt álláshelyet felkeresném, és megkérdezném, hogy az adott állás betöltéséhez előírás, vagy csak egyéb szempontok miatt előny a diploma fizikai megléte. Az AB-hez lehet fordulni, de mire érdemi válasz, azt követően érdemi intézkedés születne (ha születne), addigra már lehet, hogy a kérdezőnknek nem a diploma, hanem a nyugdíjfolyósítás okozza a mindennapi gondokat. :-)
2016. jan. 17. 21:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!