Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » A fekete-fehér tárgyi tévedése...

A fekete-fehér tárgyi tévedések minek minősülnek a polgárjogban?

Figyelt kérdés

Tehát ha egy ítéletet akarok megfellebbezni, és most egy egyszerű példát mondok:

"a bíróság megállapította, hogy a fehér kutya igenis fekete", akkor ez jogilag miként értékelendő?

A Pp szerinti köztudomású tények figyelmen kívül hagyásának? sztem nem ... akkor a bizonyítékok mérlegelésének hiányának? sztem annak se. ...

de akkor minek? Melyik Pp §-re lehet hivatkozni, hogy álljunk már meg, de az egész indoklás jóformán csakis tárgyi tévedéséket tartalmaz (csak ugye ehhez kéne valami hivatkozás).

Én még a Pp. 163 és 221-re tippelek leginkább, de ezt se látom teljes egészében olyannak, ami lefedné a nagyon egyértelmű tárgyi tévedést.

Van ötletetek?

2015. dec. 6. 11:05
 1/6 anonim ***** válasza:
Van, írd le pontosan, hogy milyen tárgyi tévedés történt, sokkal többre megyünk vele.
2015. dec. 6. 12:18
 2/6 A kérdező kommentje:

oké köszi, de ha itt most pontosan leírom, akkor az ügy is felismerhető ...

de analógiát hozok:

"a bíróság megállapította, hogy felperes kutyája koromfekete"

miközben, szakértés nélkül is evidens, és 150 tanú, szomszéd stb állította és bizonyította, hogy a valóságban az a kutya hófehér, egy csepp fekete sincs benne.

Ilyen típusú tárgyi tévedésre gondolok ... amikor tehát olyat foglal az ítéletbe, amin felsikítasz, annyira egyértelműen nélkülözi a valóságot. (hangsúlyozom, szakértő nélkül is!)

2015. dec. 6. 14:27
 3/6 anonim ***** válasza:
Hozhatsz tőlem bármilyen példát az nem segít, ugyanis minden eset egyedi. Ha szerinted a bíró utál téged, akkor kérd, hogy elfogultság miatt váltsák le. Vannak egyébként ülnökök, vagy egy bíró jár el?
2015. dec. 6. 16:24
 4/6 A kérdező kommentje:
egy bíró és nincs ülnök. hogy utál-e? az nem kérdés ... itt izgalmas fonalak vannak a háttérben az a baj szal semmire se megyek vele ha leváltják, jön a másik és folytatja uezt. de meglátjuk.
2015. dec. 6. 18:08
 5/6 A kérdező kommentje:
de egyébként nem hiszem el ... ha a köztudomású tényekre van Pp §, akkor már csak van valami § a köztudomásúan "száraz tárgyi tévedések és képtelenségek"-re is ...
2015. dec. 7. 01:14
 6/6 A kérdező kommentje:

szal semmi? :(

oké hát sztem a Pp. 206. (1) egyértelműen, de azért a Pp. 3. § (5) is, és a Pp. 163. § (3) is teljesen megáll ... szal akkor ennyi, de azért kár h nem írt senki semmit.

2015. dec. 9. 10:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!